Operation Dagsværk på gaden for indianere i Bolivia

Guarani Bolivia
I dag  den 7. november løber årets Operation Dagsværk af stablen. I år arbejder Danmarks gymnasieelever for at gøre 6000 guarani-indianere i Bolivia frie fra gælds-slaveri.

Mens Danmarks unge hverken har haft nogen stemme eller har været et tema i valgkampen, forventes 25.000 af dem at deltage i årets Operation Dagsværk-dag. Til sammenligning har SFU – den største politiske ungdomsorganisation – cirka 2000 medlemmer. Operation Dagsværks bestyrelse foreslår, at politikerne begynder at inddrager det globale perspektiv, hvis de vil have de unge vælgere med.

Operation Dagsværk 07 handler om at skabe de betingelser, som er nødvendige for at Guarani-indianerne kan opnå selvbestemmelse som folk – efter mange generationers slaveri som landarbejdere. Èn af de betingelser, som er forudsætningen for at leve frit er, at du er bevidst om dit eget værd og har adgang til viden. Dagsværk går til at bygge skoler og uddanne lærere, som kan undervise Guaranierne på deres eget sprog – og give dem en uddannelse, så de næste generationer kan genvinde magten over deres eget liv.

Operation Dagsværks årlige indsamling lider ikke under valgkampen. Tværtimod ser organisationen valgkampen som en god lejlighed til at gøre opmærksom på, at de unge er helt fraværende i valgkampen.

– Vi mærker ikke det store til valgkampen, for valgkampen har ikke noget at tilbyde de unge, siger Rasmus Hovedskov Hansen fra Operation Dagsværks bestyrelse:

– Danske unge er interesserede i andet og mere end personfnidder og valgløfter, der handler om ligegyldige småting som skolemad og rengøringstilskud. Det er jo helt tydeligt, at de unges stemme mangler i valgkampen – og at de globale spørgsmål er helt fraværende. Midt i en valgkamp er Operation Dagsværk-dagen derfor vigtig for de mange unge, som vil gerne vil gøre noget ved den globale ulighed og arbejde for en mere retfærdig verden. Operation Dagsværk er en af landets største ungdomsbegivenheder, fordi vi er en mulighed for at engagere sig, som de danske partier ikke er i stand til at give – derfor oplever vi ikke valgkampen som et problem for vores indsamling.

Operation Dagsværk er internationalt set unikt ved at have det mest konsekvent gennemførte basisdemokrati, hvor eleverne selv har den absolutte magt over organisationen. Derfor vil Operation Dagsværk har kampagnedagen  besøg fra det hollandske udenrigsministerium, som vil se hvordan det spænder af, når en elevstyret organisation udfører sin store landsindsamling.

Se mere om årets projekt her

Netavisen 7. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne