Danske grænsebetjentes klapjagt på irakiske flygtninge får katastrofale konsekvenser

Af Intet menneske er illegalt

Søndag den 16. september var det tæt på, at den danske grænse fik samme funktion som Fort Europas ydre grænser, som årligt dræber massevis af flygtninge og migranter, der forsøger at komme i sikkerhed. Grænsepolitiets biljagt på en gruppe irakiske flygtninge endte katastrofalt med 5 tilskadekomne – heriblandt et seksårigt barn, der blev alvorligt kvæstet.

Om aftenen opdagede grænsepolitiet ved Udlændingekontrolafdelingen i Padborg en svensk bil, der var på vej fra Tyskland ind i Danmark. Da den havde krydset grænsen, ville de stoppe den, fordi , fordi grænsepatruljen havde en formodning om, at bilen indeholdt “illegale” flygtninge.

Da politiet satte efter bilen, startede en dramatisk jagt, der endte med, at bilen kørte galt ved motorvejsafkørslen ved Kliplev. Bilen væltede rundt, og en 6-årig dreng blev slynget ud af bilen. Bilens svenske chauffør slap væk fra politiet, men passagererne – en svensk guide og 5 irakiske flygtninge, hvoraf flere er børn – måtte bringes på skadestuen i fem ambulancer. Den seksårige drengs tilstand beskrives som “kritisk”.

Klapjagt og kriminalisering

De “mistænkelige personer” viste sig at være irakere på flugt fra krig og terror. Politiet havde altså ret i deres formodning om, at den svenske bil indeholdt flygtninge, men ifølge både dansk og international lovgivning er det ikke ulovligt at være flygtning. Hvorfor indledte politiet så en dramatisk og katastrofal biljagt?

Ifølge grænsepolitiet – og de få medier, der har beskæftiget sig med historien – ville betjentene slå ned på de svenske formodede “menneskesmuglere”. “Menneskesmugler” dækker her over mennesker, der har hjulpet andre mennesker med at komme i sikkerhed fra krig og forfølgelse – flygtninge, som Danmark ikke vil give sikkerhed.

I maj 2007 var antallet af anholdte “illegale indvandrere” – det vil sige legitime flygtninge – i Sønderjylland forøget fra 278 til 426 i forhold til samme periode sidste år. 310 af de fængslede flygtninge kom fra Irak. Grænsepolitiet anholdt altså i starten af året dobbelt så mange flygtninge som i de foregående år.

“Tallene overrasker os faktisk en del, for vi har ikke gjort noget ekstra,” fortæller vicepolitiinspektør og leder af udlændingekontrolafdelingen ved den dansk-tyske grænse Palle Linné til TV2-Syd. “Vi kan bare konstatere, at det primært er irakere, der kommer flere af.”

Hvordan kan det dog overraske en vicepolitiinspektør, der ovenikøbet er specialist på dette område, at der i de seneste år er drevet millioner af irakere på flugt samt at de seneste års politiske ændringer betyder, at de er nødt til at tage igennem Danmark for at søge om asyl i Sverige?

Størstedelen af de flygtninge der anholdes ved den dansk-tyske grænse ved nemlig godt, at det ikke kan betale sig at søge om asyl i Danmark, og er derfor på vej til Sverige. Sverige er nemlig et af de eneste lande tilbage i EU, der overholder menneskerettighederne og giver irakerne asyl.

At grænsepolitiet “ikke har gjort noget ekstra” for at forhindre disse mennesker i at komme i sikkerhed passer dog ikke. Grænsepolitiet i Sønderjylland er netop ved at blive udvidet fra 70 til hundrede mand og vil udvide deres arbejdsopgaver til bl.a. at have mere efterforskning i flygtningenes ruter og netværk. I takt med at behovet for asyl er blevet større og større intensiverer politiet altså deres klapjagt på “illegale” flygtninge og de, der hjælper dem.

Hvem er “illegale”?

Genevekonventionen af 1951, som Danmark har tilsluttet sig, forbyder stater at sende flygtninge tilbage til steder, hvor de er i fare. Den siger også, at alle flygtninge har ret til at søge om asyl og få lov til at komme i sikkerhed og leve i værdighed i værtslandet. Ingen af disse internationale love overholder Danmark – heller ikke overfor de irakiske flygtninge, som FNs organisation for flygtninge, UNHCR, har sagt man på ingen måde må sende tilbage. Det er altså ikke flygtningene men Danmarks politik, der er “illegal”.

Flygtninge, der søger om asyl i Danmark, afvises automatisk og anbringes i nedværdigende og torturlignende forhold med en konstant trussel om at blive udvist til det regime, de flygtede fra. Derfor må svenske aktivister hjælpe de irakiske børn med at komme i sikkerhed – ikke i Danmark men i et andet land, der lever op til sine internationale forpligtelser og har mere respekt for menneskeliv. Det er flygtninges rettighed at få asyl og komme i sikkerhed. Derfor er det naturligvis ingen forbrydelse at hjælpe dem med at udøve denne rettighed.

Det er ikke første gang, at flygtninge må smugles gennem Danmark og til Sverige. De folk, der under besættelsen hjalp jøder med at komme ud af Tyskland og Danmark og til Sverige, var også “kriminelle” menneskesmuglere, men idag betragter vi dem som helte.

En katastrofal udvikling

Det er trist, at Danmark ikke længere er noget sikkert tilflugtsted. Det er dog om muligt næsten mere trist, at nogle folk på flugt stadig er nødt til at tage igennem Danmark for at komme til et land som Sverige, hvor der er større chance for at menneskerettighederne overholdes. Det er almen viden, at Danmark ikke er noget sikkert asyl-land, men det er ligeledes et farligt transit-land.

Politiets klapjagt på desperate mennesker, der krydser den danske grænse for at komme til Sverige, og regeringens afvisnings- og indespærringspolitik overfor dem, der er nødt til at søge om asyl i Danmark, hvis de tages af politiet, kan få katastrofale konsekvenser udover mishandlingen af asylsøgere i Danmark.

Begivenhederne i Sønderjylland den 16. september viser, hvad denne forfølgelse kan ende med. Den danske grænse er ved at udvikle sig til at være som Fort Europas ydre grænser i Middelhavet og Atlanterhavet: en dødbringende forhindring, som flygtningene med fare for deres eget liv må krydse for at komme i sikkerhed et andet sted.

Netavisen 24. september 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne