Jysk lønoprør i plejesektoren breder sig

Den ugelange strejke for bedre løn og arbejdsforhold blandt de godt 1.000 ansatte i ældreområdet i Holstebro har inspireret til arbejdsnedlæggelser med faglige møder i andre kommuner i Jylland, herunder i Lemvig, Thyborøn, Skive, Børkop og Struer. Den er nu også ved at brede sig til resten af landet.

Ved demonstrationen foran Christiansborg den 21. juni sluttede personalet fra en stribe københavnske plejehjem og andre sundhedsarbejdere sig til protesten og nedlagde arbejdet..

Højere løn er et ord, der går igen. Personalet i plejesektoren er underbetalt, og vil ikke finde sig i det længere. Anders Fogh lover igen og igenb forbedringer for de ansatte, men intet er sket og intet ser ud til at ske.

I torsdags demonstrerede plejepersonale også i Morsø kommune for højere løn. I Ringkøbing-Skjern kommune afventer man et forhandlingsmøde med borgmesteren.

I Holstebro har de aktionerende fortsat deres strejke på trods af bod. De er gået i demonstration til rådhuset og har samlet penge ind til strejken. De kræver en øjeblikkelig lønforhøjelse på 1.000 kroner om måneden, et krav, som ser ud til at være blevet et fælleskrav for de aktionerende i de forskellige kommuner.

Lønkravet står i kontrast til de pseudoforhandlinger, LO var inddraget i om regeringens kvalitetsreform, og hvor generelle lønforhøjelser var et fyord, som ikke måtte komme på bordet.

Kommunen har hidtil afvist lønkravet på 1.000 kroner med begrundelsen, at der ikke er penge til det. Kommunen har blot tilbudt små lønjusteringer under efteruddannelse og visse forbedringer af arbejdsforhold.

Netavisen 21. juli 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne