Nyt taxametersystem vil forringe universitetsuddannelser

Studenterrådet ed Københavns Universitet
Pressemeddelelse

Som det fremgik af Politiken (7/5-07) er et politisk flertal bestående af regeringen, Danske Folkeparti, de Radikale og Socialdemokraterne ved at gennemføre et nyt taxametersystem for de danske universiteter. Det nye taxametersystem lægger op til at straffe de universiteter, hvor studerende bruger mere end normeret tid på at gennemføre deres bachelor og kandidatdel.

Uni-protester 2006

Helt konkret fjerner man 11 % af de midler, som universiteterne normalt får tildelt i taxametertilskud, uanset hvor længe de studerende er om at gennemføre. Pengene kan universitet kun gøre sig håb om at se igen i form af en bonus for studerende, der gennemfører på normeret tid.

Derfor har Studenterrådet ved Københavns Universitet besluttet at hjælpe universitet ud af den økonomiske knibe ved at få de studerende ud på arbejdsmarkedet med det samme. For med taxameteromlægningen er der ikke længere plads til at tænke på målet om uddannelse i verdensklasse:

”Vi har taget konsekvensen af nedskæringerne og har uddelt discount-eksamensbeviser til alle her på instituttet. Vi kan lige så godt sænke det faglige niveau allerede nu, hvis der skal være råd til en eller anden form for undervisning”,
siger Pia Daubjerg, der læser statskundskab og uddyber:
– ”Som studerende frygter jeg, at det vi har i vente, er en nedadgående spiral, hvor universiteterne kappes om at sænke det faglige niveau, og jeg synes det ville være forfærdeligt, hvis brugerbetaling bliver svaret, når samfundet engang opdager, hvor grelt det står til.”

Positiv studietidsforlængelse

Studenterrådet finder det urimeligt, at Københavns Universitet bliver straffet økonomisk, fordi de studerende dygtiggør sig med studierelevant arbejde, praktik, udlandsophold og ved at tage fag om:

”Når man som studerende i dag overskrider den normerede tid, kan det skyldes mange forskellige ting. I København er der rigtig mange studierelevante jobs – for eksempel i ministerierne. Her er arbejdstiden som hovedregel mindst 20 timer om ugen for en studentermedhjælp”
, forklarer David Salomonsen, Formand for Studenterrådet på Københavns Universitet:
“Det giver i sidste ende bedre kandidater, at man får prøvet sit fag i praksis, selvom det også kan betyde en forlænget studietid.”

Netavisen 16. maj


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne