Ungdomshusets rydning 1. marts  Politiløgne og cover-up 

Kommunistisk Politik 9, 2007

Alle erklæringerne om den fredelige og hurtige rydning af Ungeren var løgne: Den varede 50 minutter og var overordentlig brutal 

Danskerne blev ofre for en kynisk og veltilrettelagt løgnekampagne i medierne, da Jagtvej 69 blev ryddet. Den var ikke overstået på 5 minutter: I næsten en time brugtes knipler og slag, massive mængder af tåregas og vandkanoner for at nedkæmper aktivisterne, der forsvarede huset. I alt blev 36 arresteret – en 20-årig tysker måtte først bevidstløs køres på hospitalet. 

Den første omfattende skildring af, hvad der egentlig foregik i Ungeren om morgenen den 1. marts kan læses i Politiken fra søndag den 22.april, hvor fire af de unge i huset giver deres beretninger, som tegner et helt andet billede end det, der mens tingene skete blev lagt frem for offentligheden i en politistyret version, bl.a. formidlet af TV2News. 

Politiets to medietalsmænd Flemming Steen Munch og Per Larsen tegner et billede af en operation, der var overstået på fem minutter og stort set uden brug af magt. Politidirektør Hanne Bech Hansen sagde om rydningen: – Det foregik let og elegant. 
Det varede tværtimod en lille time, og der anvendtes massive mængder af tåregas med langtidsskadevirkninger på dem, der udsættes for det (ikke mindst i lukkede rum), vandkanoner sprøjtet direkte på aktivisterne og knippelslag overalt. 

Journalist Ditte Marie Nielsen, der var i Ungdomshuset for at lave en dokumentarfilm, siger bl.a. til Politiken: 
– Politiet slår døren op og kommer væltende ind med rejste knipler. De slår, slår, slår og slår og folk bliver ødelagt, som politiet slår sig igennem rummet. Jeg ser hurtigt to blødende hoveder, det ene går til jorden.  

Sort Cover Up 
 
To musikere, der havde overnattet der, fordi de havde givet koncert på Ungdomshusets sidste aften, og som ikke deltog i aktivisternes forsvar af huset, beskriver, hvordan aktivisterne så ud, da de til sidst var blevet nedkæmpet af politiet og alle de arresterede blev bragt sammen: 

– Mange af dem så virkelig forslåede ud. Nogle blødte kraftigt fra hovedet. Andre sad bare og dinglede og virkede ikke helt som om der v ar kontakt til dem, siger Marc, den ene af musikerne, til avisen. Han fortsætter: 

– Kort efter blev vi alle sammen fotograferet og registreret, og lige før vi blev ført ud og kørt væk, fik vi sorte hætter over hovederne. Nogle fik dem omvendt på, og det var ret ubehageligt. Det virkede, som om politiet ville skjule alle de forslåede ansigter for pressen, som vi jo godt kunne regne ud havde samlet sig udenfor.

Der er ingen tvivl om, at de sorte Abu Ghraib- og Guantanamo-hætter model Ungdomshuset skulle bruges til at skjule både identitet, blod og sår. Bogstavelig talt blev brugt som Cover Up, som en del af politiets skønmaleri af sig selv, som inden længe blev sekunderet af en hel stribe politikere fra regering og borgerrepræsentation, som hyldede disse voldudøvere for deres skånsomhed og effektivitet – med ukritiske mikrofonholdere fra de borgerlige medier. Hvornår vil en journalist sige, når Flemming Steen, Per eller Hanne igen går i medierne, sige: ’I løj jo sidst, hvorfor skal vi nu tro jer?’ 
Statsadvokaten har nu erklæret, at der skal ses nærmere på rydningen af Ungdomshuset. Det betyder normalt endnu mere Cover-Up. 
 
Politivold i gaderne 
 
Resten af dagen og de følgende dage fortsatte politivolden i gaderne. En af de groveste historier er om den 17-årige Henrik Poulsen, som blev banket af tre civilklædte betjente på en sidegade til Kultorvet, og fik flere prygl i den forklædte bil, og truet med at blive ’kørt i mosen’.. Statsadvokaten er gået ind i denne sag og har afhørt Henrik Poulsen, men venter med at afhøre politifolkene. Hvorfor? 

Henrik Poulsen historie er bakket op af vidner, der overværede anholdelsen fra Kultorvet. Nu er der dukket endnu flere vidner op – bl.a. nogle som kan have overværet at Henrik blev taget ud af bilen på Gothersgade ved Kongens Have og lagt i strips, hvor han forsøgte at få hjælp fra forbipasserende. 
I efterspiller til krigen mod de københavnske unge bliver der fortsat dækket over politivolden og politibrutaliteten – og gamle løgne bliver klistret over med nye. 

-pp 

Se også:

Sårede ungdomshusaktivister blev nægtet hjælp 

Netavisen 25. april 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne