Slaget om Ungdomshuset – set fra verden udenfor

Af David Rovics

Den amerikanske folkesanger David Rovics er en hyppig gæst i Danmark og har flere gange optrådt på Jagtvej 69 – også i kampen for dens bevarelse. Da slaget stod, var han i USA, hvor han lavede denne artikel til det progressive internet-magasin truthout.

Onsdag den 7. marts
Jeg blev vækket før daggry sidste torsdag, da mobilen ringede. En ven fra København: “Undskyld, jeg ringer så tidligt. Det er sket.” Da jeg for nylig har opholdt mig længere tid i Danmark, vidste jeg straks, hvad det betød. Flagskibet for Danmarks anarkistiske huse, et af Europas ældste selvstyrende sociale centre, var blevet angrebet af politiet. “De landede med helikoptere på taget,” sagde min ven.

Dansk antiterror-politi landede ved daggry, uden varsel, og helt sikkert uden invitation. De brugte helikoptere, nedrivningsudstyr og masser af tåregas for at overvinde modstanden fra den håndfuld unge, der i nogen tid havde holdt 24-timers vagter i Ungdomshuset. De middelalderlige barrikader, der var blevet forbedret gennem de seneste måneder, var imponerende at se på, men alle i huset, som jeg talte med under mit besøg i København, resignerede over for muligheden af et helikopterangreb, der blev anset som umuligt at modstå.

Hver eftermiddag efter politiets besættelse af huset har tusinder fra alle lag af befolkningen demonstreret fredeligt for at støtte Huset. Hver nat har tusinder flere været på gaderne på afgjort mindre fredelige måder. Dele af byen har været præget af brændende barrikader, vandkanoner og tåregas. Med 600 arresterede, da det blev lørdag nat, blev gaderne mere rolige.

Politiet er rekrutteret fra hele Danmark for at deltage i undertrykkelsen af ungdomshus-bevægelsen og deres supportere, og de har åbenbart endog lånt politibiler fra Sverige. Som en del af Schengen-zonen er det at køre ind i Danmark normalt så nemt som at køre over grænsen fra Massachusetts til New York, men i de seneste dage har der igen været regerings-agenter ved grænserne. Blandt de 600 arresterede i København har der været mange tyskere, nordmænd, svenskere og andre internationale supportere, men mange flere mulige supportere er rapporteret afvist ved grænserne.

Min kontakt fortæller mig, at folk fra andre steder i Danmark er blevet udvist fra København, hvis de gav politiet mistanke. Danmark består af tre hoveddele forbundet med to meget lange broer. Næsten alle fra en af de to vestlige dele kommer via en bro, så logistisk er det ikke så svært at forhindre danskere i at nå deres egen hovedstad, som det er i mange andre lande.

Der er foretaget razziaer på adskillige venstreorienterede sociale centre, infosteder og kollektive huse med ødelæggelse af indbo, unødvendig smadring af døre og arrestationer. Medlemmer af det anarkistiske Sorte Kors (ABC), der giver juridisk støtte til de fængslede, blev selv arresteret.

Ved Ungdomshuset og i nabolaget på Nørrebro vurderer aktivister, at 100-200 betjente bevogter bygningen hele tiden. Kampen for Ungdomshuset har fået meget stor støtte fra en stor del af det civile danske samfund, herunder fagforeninger, der principielt nægter at arbejde under politibeskyttelse. Den højreorienterede kristne sekt, der købte bygningen, Faderhuset, har imidlertid fundet folk til at arbejde med at ødelægge og nedrive bygningen. De bærer masker, fordi de ikke ønsker at blive genkendt. Et dansk flag vajer nu på toppen af Jagtvej 69.
Der har været dusinvis af protester ved danske ambassader i hele Europa i solidaritet med kampen for Ungdomshuset. I Paris blev den danske ambassade besat.

Støtter af Ungdomshuset har dannet en fond i håbet om at legalisere Huset ved officielt at købe bygningen, men Faderhuset nægtede at sælge. Fonden fik at vide af Københavns bystyre, at de muligvis kunne købe en anden bygning. Ungdomshuset udsendte en udtalelse, der afslog denne idé med, at de regerende principielt selv skulle tilvejebringe en løsning på det problem, de selv havde skabt, uden at lade andre betale for det.

Københavns Ungeren-aktivister tør stille spørgsmålet: “Hvis verden er det egentlig?” Hvem er disse folk, der erklærer, at de ejer alting, disse herremænd? Måske er privatisering og værdisætning af samfundet hverken retfærdig eller umulig at forhindre. Måske luften, vandet, jorden og selv bygningerne på jorden skulle være fælles. Måske ville enhver by i sådant et rigt samfund have frie sociale centre som Ungdomshuset, uden at man behøvede at slås for dem.

Siden 1982 har Ungdomshuset været et vigtigt center i Europa for den autonome bevægelse. Folk, som har kæmpet mod industriens grådighed og for et ligeværdigt samfund. Mod nationalisme, for en verden uden grænser. Mod racisme, for en verden uden diskrimination og fremmedhad. For disse og andre holdninger har Ungdomshuset været vært for tusinder af koncerter, workshops, møder, konferencer og protester.

Bygningen, som i hvert fald indtil sidste torsdag husede Ungdomshuset, havde en lang historie før 1982. Den blev bygget af den danske arbejderbevægelse i 1897 og blev kaldt Folkets Hus. VI Lenin talte dér før den russiske revolution. Anden Internationale holdt kongres dér. Fra det hus blev den første internationale kvindedag erklæret. Det forfaldt og blev ikke brugt sidst i 70’erne og blev besat i 1982 af autonome unge.
Og nu, samtidig med at de sælger Ungdomshuset, planlægger den danske regering at overtage ejendom på Christiania, sparke beboerne ud for at skabe, hvad de med en omskrivning kalder “lavindkomst-boliger”. De, der søger at profitere på værdisætningen af byer, ser ud til at bruge den samme kapitalistiske håndbog, fra New York til San Francisco til København.

Slaget om Ungdomshuset er ikke forbi, skønt bygningen er besat af politiet og rives ned af maskerede arbejdere. Elementerne fra den autonome bevægelse, der gjorde huset til center for sin bevægelse, vil ikke forsvinde, med eller uden huset. Den samme kamp for fælles rum mod industriens grådighed, kampen mellem kapitalens kræfter og befrielsens kræfter vil fortsætte i forskellige former, i København og over hele verden.

Og helt sikkert, ligegyldigt hvad Faderhuset ender med at bygge på Jagtvej 69, efter de har ødelagt den historiske bygning, der står der nu, er de i gang med en meget langvarig kamp.

Oversat og let forkortet af KP

Netavisen 17. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne