Krig mod Københavns unge: Nu over 600 anholdt

200 arresteret fredag nat, 200 i løbet af lørdagen. Rydningen og den forventede nedrivning af den progressive københavnske ungdoms samlingssted Jagtvej 69 har som forudsagt udløst omfattende gadekampe. Der føres en regulær krig mod Københavns unge: Mere end 600 er anholdt siden rydningen af Ungeren


Politivold eskalerer: Nørrebrogade 1. marts 2007)
Foto: Indymedia.dk

Lørdag den 3. marts kl. 10
Opdateret 4. marfts kl. 9

Lørdag morgen var der razziaer mod bl.a. Folkets Hus, Stengade, og Kollektivet Bumzen. 90 blev anholdt under razziaerne lørdag morgen.
Kravet om at bevare Jagtvej 69 og Ungdomshus NU må suppleres med krav om løsladelse af fangerne. I alt blev mere end 200 arresteret i løbet af den rolige lørdag, hvor der blev gennemført en stor og dårligt mediedækket fredelig demonstration med mere end 3000 deltagere til støtte for Ungdomshuset.

Det samlede antal anholdte siden i torsdags er søndag morgen på 643 unge – det store flertal af dem er unge danske brugere af ungdomshuset, mange under 18 år. 218 er varetægtsfængslede efter summariske grundlovsforhør – heraf 20 under 18.

Politiet og medierne søger at fremstille det som om det især er udenlandske støtter af ungdomshuset, der er ‘voldelige aktivister’. Men selvom der har været gennemført en særlig klapjagt på udlændinge er det et mindretal af anholdte og fængslede, som ikke er danske unge. Omkring 140 udlændinge er anholdt – heraf 20 svenske, 20 norske og 25 tyske statsborgere. Mange af udlændingene er udvist.

Nye sammenstød startede på Skt. Hans Torv efter midnat fredag, da en ellers fredelig demonstration på mere end tusinde blev angrebet med tåregas af politiet og spærret inde i kvarteret af kampklart politi. Politiet har fået mandskabsforstærkninger fra hele landet og materielle forstærkninger fra Sverige i form af biler til erstatning for beskadigede.

Mange demonstranter blev syge af tåregassen, mange brækkede sig i baggårde og på fortove – en enkelt demonstrant er kommet på hospitalet efter at være ramt af en tåregasgranat.

Det udløste omfattende kampe i kvarteret og på Christianshavn – med barrikader, antændelse af skraldebøtter og biler. Bl. a. Christistianshavns Gymnasium blev udsat for et helt unødigt hærværk.

Der er nu mange beretninger om politibrutalitet: om tæsk, spark og tortur under anholdelser, som skal tilsløres med omfattende sigtelser. Civilklædte betjente, der infilterer protesterne og indsættes undrev kampenje (undertiden med gasmasker) står for en stor del af anholdelser og volden mod de unge. Der er eksempler på at de ikke har legitimeret sig ved overfald.

Lørdag eftermiddag gennemføres en stor protestdemonstration mod rydningen af Ungdomshuset som stjerner fra Christiania og Enghave Plads kl. 14 og samling fra Rådhuspladsen kl. 15. Planen er at gå til Skt. Hans Torv. Arbejderpartiet Kommunisterne opfordrer til deltagelse i den fredelige demonstration med de to krav: Bevaring af Jagtvej 69 og Ungdomshus NU!

Og disse krav må suppleres med et tredie: Løsladelse af de mange hundrede gidsler for denn politiske og religiøse reaktions, bystyrets og politiets krig mod ungdommen.

Netavisen 3. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne