Tre ud af fire støtter krav om højere lærlingeløn

En dugfrisk undersøgelse fra analyseinstituttet Epinion viser markant folkelig opbakning til 3F Ungdoms overenskomstforslag om højere lærlingeløn. Hele 74 % erklærer sig enige i udsagnet, at ”lærlingelønnen bør hæves med 10 kroner i timen”.

– Jeg er glad for den enorme opbakning til forslaget. Det viser tydeligt, at den danske befolkning ved, at tiderne har ændret sig. I gamle dage gik man i lære som 14-årig og boede stadig hjemme. I dag er de fleste lærlinge over 20 år og har udgifter som alle andre voksne. Nu mangler vi bare, at denne forståelse også spreder sig til arbejdsgiverne ved forhandlingsbordet, hvor det netop i disse dages afgøres, om lærlinge stadig skal spises af med lommepenge, eller om de skal have en rigtig løn, udtaler Mattias Tesfaye, formand for 3F Ungdom.

3F Ungdom har gennem længere tid forsøgt at sætte fokus på aflønningen af lærlinge og elever. I foråret 2006 gennemførte organisationen en omfattende spørgeskemaundersøgelse om unges ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger i byggebranchen og transportsektoren. Her kom lønnen ind som en absolut topscorer.

– Vi er simpelthen nødt til at tage dette her alvorligt. Politikerne har en målsætning om, at 95 % af alle danske unge skal have en uddannelse. Det er mange tusinde unge, vi skal have på skolebænken. Jeg ved fra min egen branche, at mange ufaglærte overvejer at starte på en uddannelse, men når de hører om lærlingelønnen, kommer de hurtigt på andre idéer. Du tjener mere som flaskedreng i Netto end som lærling i byggebranchen, fortsætter Mattias Tesfaye, der til dagligt arbejder som murer.

3F Ungdom indleder i disse dage en oplysningskampagne om de igangværende overenskomstforhandlinger. Der er udarbejdet materialer til uddeling blandt de over 50.000 unge medlemmer af 3F. Heri informeres om forløbet i forhandlingerne, baggrunden bag de krav, der er stillet til arbejdsgiverne, og forholdsregler i en eventuel storkonflikt.

– Vores forhandlere skal vide, at vi står 100 % bag dem. Nu må arbejdsgiverne til lommerne og sikre, at også de lavestlønnede inviteres med til den forbrugsfest, som direktørerne med Henning Dyremose i spidsen har holdt de seneste år.

I løbet af den næste måned arrangeres der flere steder i Danmark undervisning i, hvordan man mest effektivt blokerer en strejkeramt virksomhed.

– Vi håber ikke på en landsdækkende storstrejke, men vi kan lige så godt forberede os allerede nu. Nogle gange skal cheferne have det med grovfilen, før de forstår budskabet, slutter Mattias Tesfaye.

Netavisen 30. januar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne