Hjemmearbejde stiger eksplosivt

Kommunistisk Politik 18, 2006

I dag har 54 procent af alle danske virksomheder flyttet it-arbejdet fra kontoret og hjem til medarbejderen, viser nye tal fra Danmarks Statistik. For fire år siden var tallet kun 38 procent.

Det er cifre, som HK har noteret sig. HK/privat finder ikke noget alarmerende ved tendensen i, at ansatte på den måde bliver isoleret fra hinanden:

– Det er en positiv udvikling, konstaterer fagforbundet.

På den anden side mener HK, at hjemmearbejdet i større udstrækning skal sikre almindelige arbejdsforhold respekteret:

– Vi ser desværre, at arbejdstider, pauser, arbejdsmiljø og lignende ikke bliver taget helt så alvorligt, når man ikke sidder på kontoret fra 9-17. Det er meget positivt, at flere medarbejdere får muligheden for at være med til at bestemme deres arbejdssted, men det skal ikke forringe arbejdsvilkårene , siger it-konsulent i HK/Privat, Leif Limkilde Bloch, som også er meget fortrøstningsfuld, når det gælder arbejdsgivernes engagement til at sikre ”ordnede forhold” for hjemmearbejde:

– Derfor er det godt at se, at arbejdsgiverne mere og mere indser, at de nye arbejdsformer kræver nytænkning i aftalerne. Man skal man sætte nogen helt grænser for, hvornår man har fri, og hvornår man tjekker mails eller laver andet arbejde , siger Leif Limkilde Bloch.
Arbejdsgiverne er nemlig vilde i varmen for at udvide omfanget af hjemmearbejde, der for mange vil effektuere udnyttelsen af arbejdskraften. I dag måles HK-arbejde ikke så ofte i timer, men langt mere efter præstation eller effektivitet. Det giver arbejdsgiveren gode kort på hånden, når de ansatte skal lønnes, idet han er totalt ligeglad med, hvor mange timer der blev brugt på hjemmefronten for at indtjene præstationen.

Desuden er arbejdskraften hjemme også mere duelig og frisk, når der ikke bruges energi på transport.

Netavisen 02. oktober 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne