Kyniske bladdistributører

Kommunistisk Politik 16, 2006

Den nuværende situation med skarp konkurrence i medieverdenen med dens tilknyttede distributionsproblematik har været kendt hvis ikke i årevis, så i hvert fald i hele dette år. Fagforbundet 3F har således beskæftiget sig med løsninger igennem hele foråret, og alligevel hyler og skriger distributørerne på omdelere eller importerer arbejdskraft fra hovedsageligt Polen uden hensyntagen til arbejdsforhold og overenskomster.

Således har direktør for BS Distribution, Benny Arlers, plantet sig selv i fokus ved at hævde, at han ikke har kunnet skaffe omdelere. Han har ganske vist slet ikke forsøgt med Arbejdsformidlingen. Modsat har han helt styr på Østaftalen, hvorfor han har hentet 25 polske avisbude til København, som ikke bliver dækket af den gældende overenskomst med Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (LPSF), som derfor har varslet strejke. Alligevel har Benny Arlers fået en forhåndsgodkendelse af Udlændingeservice.

– Der er tale om natarbejde med ekstremt ensidigt gentaget arbejde. Det er væsentligt mere intenst end omdeling af abonnementsaviser. Derfor skal vi have en overenskomst, der tager højde for det særligt belastende arbejde. Vi vil gerne sikre ordentlige forhold, hvor budene kan holde til at arbejde i lang tid. Vi vil have, at man behandler folk ordentligt, uanset hvor de kommer fra , siger Henrik Forchhammer, faglig sekretær i LPSF.

Fagforeningen peger også på, at distributørerne ikke overholder arbejdsmiljøreglerne. Blandt har omdelerne ikke toiletforhold inden for de gængse fastsatte muligheder, der er beskrevet i en bekendtgørelse, der fastslår, at man ved skiftende arbejdssteder skal have adgang til toilet.

I Århus har kommunen stillet sig og sine kontanthjælpsmodtagere til rådighed for private distributører, hvilket har vakt begejstring hos direktørerne. Kommunen har tilbudt løntilskud, så firmaerne slipper betydeligt billigere. Rådmand Gert Bjerregaard vil gerne ”hjælpe kontanthjælpsmodtagerne så tæt på et rigtigt job som muligt”.

Ud over dårlige arbejdsforhold og ringe løn kan kontanthjælpsmodtagerne kigge i vejviseren efter retten til dagpenge, idet det kræver ordinært ikke-støttet arbejde.

Netavisen 29. august 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne