Kniven på kontanthjælpsmodtagerne

Kommunistisk Politik 10, 2006

Efterhånden som tidspunktet for søsættelsen af Velfærdsreformen nærmer sig, skærpes retorikken mod arbejdere og dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.

Næsten en halv million ville kunne gå ind på arbejdsmarkedet – hvis der var jobs
30 timers arbejdsuge (som krævet her i Tyskland) ville gøre en stor forskel

For de sidstes vedkommende har vise mænd fundet ud af at dele dem op i fem såkaldte ”match”-grupper, der hver for sig karakteriserer kontanthjælpsmodtagernes arbejdsevne. Det angivelige formål med undersøgelse og analyse tager sit afsæt i, at danske virksomheder desperat har behov for arbejdskraft, hvilket flaskehalsproblemer forhindrer løst.

Samtidig med at 900.000 personer i den arbejdsduelige alder står uden for arbejdsmarkedet, hvoraf de omkring 130.000 er dagpengemodtagere, som sammen med titusinder af kontanthjælpsmodtagere, revalidenter o.a. prompte kan indtræde på arbejdsmarkedet, så hyler politikere, erhvervsfolk og forskere op om, at virksomhederne er truet af flaskehalsproblemer og generel mangel på arbejdskraft.

Hyleriet er taget til i styrke for at varme maksimalt op til en forståelse for den kommende reform. Senest har såkaldte eksperter vurderet, at Danmark vil komme til at mangle 70.000 alene på det private arbejdsmarked. Dertil har et flertal i Folketinget allerede besluttet at udvide de eksisterende ordninger, så det bliver nemmere for virksomheder at hyre arbejdskraft fra Østeuropa.

Henrik Bach Mortensen, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), udtaler eksempelvis:
– Det, vi kan konkludere, er, at vi har en arbejdsformidling, som har den opgave at matche virksomhedernes behov med de ledige kvalifikationer. Ifølge de nye tal er der 100.000, som burde være klar til at springe i job, men ikke er i job. Så må vi konstatere, at opgaven ikke løses tilfredsstillende.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger om matchgruppesystemet:
– Meningen med foranstaltningen er at bringe mennesker tættere på arbejdsmarkedet, og derfor er det vigtigt, at vi ved, om indsatsen bringer dem nærmere arbejdsmarkedet eller ej. Det er et dynamisk system, og det er vigtigt, at vi hele tiden ved, hvordan vi bringer personen den rette vej.

Flaskehalsproblemer – i den grad at de overhovedet er relevante – eksisterer inden for faglærte fag, som man ikke lige pusher kontanthjælpsmodtagere ind i.

I stedet har undersøgelserne en helt anden dagsorden: Såfremt de knap 100.000 kontanthjælpsmodtagere ikke lever op til de regelsæt om minimum 300 timers arbejde hvert andet år, vil de blive straffet på pengepungen. Herfra er dog undtaget personer i matchgruppe 5.

For at understrege, med hvilken iver regeringen ser på mulighederne for at kunne støde kontanthjælpsmodtagere ud i økonomiske straffesystemer ved delvis fratagelse af kontanthjælp, bringer Kommunistisk Politik et udpluk af beskæftigelsesministerens tale til Foreningen af Socialchefers årsmøde den 31. oktober 2005:
– Jeg påstår ikke, at personer i matchgruppe 4 kan klare et hvilket som helst job. Det kan de ikke. Men selv en lille tilknytning til arbejdsmarkedet kan gøre hele forskellen.

Ministeren har for nylig udtrykt, at baggrunden for opdeling i matchgrupperne med dertil hørende krav ene og alene skyldes hensynet til de udstødte.

Ministeren mener dog også, at der skal gøres mere for at finde ud af, hvad virksomhederne efterspørger. Det har masser fra matchgruppe 4 ofte givet svaret på:
– Vis mig bare én arbejdsgiver, som vil have mig.

Se også
900.000 sat udenfor
Netavisen 11.05.2006

Netavisen 11. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne