Goodbye til sikkerhedsnettet

De store industrikoncerner i USA har sat sig som mål at afvikle alt, hvad der hedder sociale ordninger. Det handler om ret så meget, idet det amerikanske sociale system i overvældende grad er bygget på virksomhedsbaserede ordninger kombineret med private pensioner. Når koncernerne beslutter at afvikle sygesikring, pensionsordninger og indskrænke antallet af ferieuger og helligdage, så er det mærkbart.

Begrundelserne for forringelserne er velkendte på det europæiske og danske arbejdsmarked:
”Ellers går vi konkurs. Eller vi må flytte produktionen til udlandet. Eller vi må afskaffe den organiserede arbejdskraft.”

Således piber slipsedyrene, der fortsat vil betræde de bonede gulve i deres laksko og dyrt indkøbte jakkesæt.
Arbejderne er udset til at betale.

Delphi Corp., der er delvis ejet af General Motors, hyrede i sommers en rationaliseringsekspert – specialist i virksomhedssanering – Robert S. Miller, som kunne bekendtgøre, at de ansatte var nødt til at acceptere en lønnedgang fra 27 dollar i timen til 10 dollar. Ellers måtte medarbejderne se i øjnene, at koncernen ville gå konkurs og rykke deres arbejdspladser uden for USA. I Kina betaler Delphi Corp. en timeløn på tre dollar.

Seks ugers betalt ferie om året ville blive nedsat til fire uger og antallet af fri- og helligdage falde fra 17 til 10. Medarbejdernes tilskud til den månedlige sygesikringspræmie ville stige betydeligt, mens koncernens bidrag til deres pensionsfond ville dale. Robert S. Miller selv blev ansat til en grundløn på 1,5 millioner dollar. Samme dag han kom med sit udspil, meddelte bestyrelsen, at han havde fået en klækkelig lønforhøjelse.

Den amerikanske industri fik blod på tanden af Delphi Corp.s udspil.
Siden begyndelsen af dette år har IBM, Lockheed Martin, Motorola, Verizon og GM indstillet bidrag til medarbejdernes pensionsfonde, der administreres af selskaberne, og opfordret dem til at starte deres egen pensionsopsparing med mindre indskud fra arbejdsgiverne.

Situationen og argumentationen er identisk med den hos vore lokale kapitalister i Danmark og EU, der alle har til formål at sætte splid og konkurrence arbejdere imellem.

Netavisen 5. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne