7.000 venter på praktikplads

Kommunistisk Poltik 6, 2006

Ved årsskiftet var der præcis 6.696 unge, som fortsat står skrevet op til en praktikplads; men desværre har alt for ringe udsigter. Tallet afdækker imidlertid slet ikke hvor stort problemet reelt er, idet voldsomt mange trækker sig fra køen, fordi det er så umådeligt vanskeligt at ”finde nålen i høstakken”.

Således har Undervisningsministeriet på baggrund af en undersøgelse i efteråret 2005 fundet ud af, at hver tredje i køen trækker sig automatisk, fordi udsigterne til en praktikplads er udsigtsløse: Ud af 9.680 unge røg 2.924 ud af køen.

Da daværende undervisningsminister og godsejerfrue, Ulla Tørnæs, for halvandet år siden underløb skolepraktikordningen, som for mange var et vigtigt redskab til at kunne afslutte uddannelsen, garanterede hun, at arbejdsgiverne ville oprette et tilsvarende antal praktikpladser. Det skete imidlertid ikke.

Siden har regeringen erklæret, at den har en målsætning om at 95 pct. af alle unge skal gennemføre en uddannelse inden år 2010. I dag får 20 pct. af de unge ikke en uddannelse, så der er lang vej igen. Forbundet 3f mener, at løsningen skal hentes gennem arbejdsgivertilskud, hvis de opretter en praktikplads:

– 3F har foreslået praktikpladstilskud betalt af de arbejdsgivere, der ikke opretter praktikpladser og af en sådan størrelse, at det lokker flere arbejdsgivere ud af busken. Den ide må statsministeren godt låne , udtaler forbundssekretær i 3F Per Christensen.
Man kan også vende tingene om og sige, det forekommer hyklerisk, når arbejdsgiverne – eksempelvis i byggebranchen – klager over flaskehalse, når de ikke vil oprette de nødvendige lærepladser.

Netavisen 17. marts 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne