Stop havnedirektivet!

Titusinder af havnearbejdere – indbefattet 1300 danske – lagde mandag havnene i EU-landene stille i protest mod det såkaldte havnedirektiv. En stor demonstration af havnearbejdere ved Europaparlamentet i Strassbourg blev mødt med vandkanoner fra fransk politi.

I morgen skal EU-parlamentet stemme om EU-kommissionens forslag til direktiv om markedsadgang til havnetjenester.

– Folkebevægelsen opfordrer EU-parlamentet til at afvise kommissionens forslag fuldstændigt, udtaler Kirsten Annette Christensen fra Folkebevægelsen mod EUs faglige udvalg og hilser havnearbejdernes aktioner velkommen

– Folkebevægelsen mod EU opfordrer parlamentet til at arkivere forslaget lodret. Havnedirektivet vil på mange måder ødelægge arbejdsforholdene i de europæiske havne. Direktivet foreslår blandt andet at indføre selvservicering, som betyder at underbetalte og dårligt uddannede skibsbesætninger fra andre dele af verden vil tage arbejdet med at laste og losse skibene fra de kvalificerede havnearbejdere. Det er et groft og uforsvarligt angreb på overenskomster, aftaler, sikkerheden og beskæftigelsen, så forslaget bør afvises fuldstændigt, udtaler Kirsten Annette Christensen, som er formand for Folkebevægelsen mod EUs faglige udvalg.

– Det er ikke meget mere end to år siden, at EU-parlamentet sidst afviste kommissionens forslag til havnedirektiv, som de europæiske havnearbejdere havde gennemført en lang og hård kamp imod. Nu har havnearbejderne i hele Europa igen rejst sig imod direktivet. Og heldigvis ser det ud til at gå som i 2003, siger Kirsten Annette Christensen og tilføjer:

– Men hvis politikere som Poul Nyrup Rasmussen stemmer imod, så er der ingen grund til den store hjertevarme. Han er selv bannerfører for EUs Lissabon-strategi, som kommissionen bygger sit direktivforslag på. Strategien hævder at ville fremme beskæftigelsen med en uhæmmet og blind ultraliberalisering, men eksempler som havnedirektivet viser, at EUs strategi ikke gavner beskæftigelsen. Tværtimod.

Se også
Fotoreportage fra demonstratioen i Strassbourg
Indymedia Belgien

Netavisen 17. januar 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater