Venstre mister magten i Randers

Af Arbejderpartiet Kommunisterne, Randers

Socialdemokraterne er tilbage ved magten i Randers med 12 mandater, med støtte fra R med et mandat og fra Beboerlisten med tre. Med de 16 mandater mod de borgerliges på 15, er det endnu en tidligere socialdemokratisk højborg der er vundet tilbage.

Enhedslisten stillede ikke op i den nye Randers kommune – og SF blev ikke valgt ind i det ny kommunalråd. Så i arbejderbyen Randers er der nu kun et erklæret arbejderparti, nemlig Socialdemokratiet.

Randers er blandt andet speciel derved, at der er to borgerlister, Beboerlisten og Randerslisten. Sidstnævnte er en protestliste, opstået op til sidste valg pga. de mange skandaler omkring den socialdemokratiske administration af byen.

Beboerlistens frontmand Bjarne Overmark –
listen fik et rigtigt godt valg

Venstre fik 12 mandater, C ét og DF et ligesom Randerslisten fik et. Det kommende socialdemokratiske styre i byen hviler altså på et tyndt grundlag. Hvis f.eks. det radikale medlem af rådet skulle springe til de borgerlige, eller der sker andet uforudset, har de borgerlige partier pludseligt et flertal bag sig. Fra deres side vil man da også arbejde på at skabe sprækker i den kommende socialdemokratiske borgmesters flertal.

Beboerlisten, som samler en stor del af venstrekræfterne i Randers, fik et rigtigt godt valg. Nogle havde spået, at listen ville gå tilbage rent mandatmæssigt, idet den er mest forankret i den gamle Randers kommune. Men selv om den ny kommunes indbyggere er forøget med næsten 30.000, bevarede listen alligevel sine tre personer i byrådet.

Frontfiguren for Beboerlisten, Bjarne Overmark (der også er Enhedsliste-mand), fik personligt et rigtigt godt valg med 3800 stemmer. Bjarne Overmark er, efter hvad det forlyder, blevet tilbudt formandsposten i Børn og Unge-udvalget. Det er en såkaldt tung post, som er vanskelig at administrere med succes, for herfra skal der traditionelt udgå initiativer til besparelser for kommunerne. Børne- og ungdomsområdet er som bekendt en af de mere økonomitunge dele af det kommunale budget.

Beboerlisten vil komme til at udgøre garantien for, at et socialdemokratisk styre kan regere hele næste periode ud. Listen har da også underskrevet en forhåndsaftale med socialdemokratiet i form af et 16- punkts-program, indeholdende en række gode sociale visioner for kommunens indbyggere.

Den nye borgmester, Nyhus Jensen (S), har rede lovet, at der ikke bliver lukket nogen af de små skoler i valgperioden i den nye kommunes store område.

Vi ønsker Beboerlisten alt held med deres infight med Socialdemokratiet.
Vi håber at den kan forhindre Socialdemokratiet i at gennemføre nedskæringer, men tværtimod får held til at gennemføre nogle af de gode sociale initiativer i 16- punktsprogrammet.

Netavisen 17. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne