Kommunalvalg og landspolitik

Med sin sædvanlige mangel på respekt for kendsgerninger og sans for fordrejning kunne Anders Fogh Rasmussen erklære sig som en vinder af gårsdagens kommunal- og regionsvalg.
“Vi har faktisk haft et meget flot kommunevalg, når man kigger ud over lande”, lød det fra statsministeren.

Kendsgerningerne taler et andet sprog. Landsr esultat af kommunalvalget blev i pct.: Socialdemokraterne 34,3 – Radikale 5,2 – Konservative 10,3 – SF: 7,4 – Dansk Folkeparti 5,9 – Venstre 27,5 – Enhedslisten 2,7 – og øvrige partier og lister 6,7 pct. Socialdemokraterne etablerede sig altså som det klart største parti, og S,SF og EHL fik flere stemmer end V, K og DF. Lagt sammen med De Radikale er tallene et udtryk en væsentlig styrkelse af oppositionen mod den nuværende regering.

Mens Venstre havde regnet med at få hovedparten af borgmesterposterne i de nu 98 kommuner, gik det helt anderledes. Socialdemokraterne får de fleste. Mens situationen endnu var uafklaret i tre kommuner, havde socialdemokraterne mandag morgen sat sig i borgmesterstolen i de 45, Venstre i 35. Venstre mistede sin borgmester i Århus og var meget langt fra overborgmesterstolen i København.
Hvis Fogh opfatter det som et flot valg, fortjener han flere af den slags!

Taberen Søren Pind –
billedet på Venstres kommunalpolitiske nederlag

66 af kommunerne er ny og opstået ved sammenlægninger, mens 32 ikke var ændret. Valget bragte
socialdemokrater på borgmesterposten i de fleste storbyer – solidt i København (Ritt Bjerregaard) og Aalborg (Henning G. Jensen), lige præcis i Århus (Nikolaj Wammen – Venstres Louise Gade måtte gå af) samt i en række nye storkommuner – heriblandt Kolding, Horsens, Roskilde, Vejle, Næstved, Viborg og Hillerød. I Odense måtte Anker Boye forlade borgmesterstolen og overlade den til en konservativ med samme efternavn.

I 51 kommuner er Socialdemokraterne blevet kommunens største parti, Venstre er det i 33 kommuner, mens de konservative er størst i 10. I fem tilfælde er en lokalliste det største parti.

Venstre kommer til at lede henholdsvis Region Sjælland (Kristian Ebbensgaard) og Region Syddanmark (Carl Holst ).De to andre jyske regioner, Region Midtjylland (Bent Hansen) og Region Nord (Orla Hav) har fået socialdemokratiske formænd. I Region Hovedstaden er socialdemokraterne med 13 mandater langt den største gruppe, efterfulgt af Venstre med 8. Det bliver sandsynligvis med den radikale Kirsten Lee som formand.

De større kommuner og de fem regioner har reduceret de lokale faktorers betydning og i højre grad tilnærmet lokalpolitikken til landspolitikken. Det har også betydet en valgteknisk fordel for de store og pengestærke partier. I mange kommuner har der været ‘præsidentvalg’ mellem den socialdemokratiske spidskandidat og Venstre-kandidaten. De mindre partier som Radikale, DF, SF og Enhedslisten har ikke samme lokalpolitiske styrke som landspolitisk. De fleste af dem gik noget frem, men ikke virkelig markant. Mange steder blev de traditionelt ret stærke lokallister klemt ud.

Den stramme økonomiske styring af kommunerne og regionernes manglende mulighed for skatteudskrivning har gjort lokalpolitikken stadig mindre betydningsfuld og stadig mere Christiansborg- og EU-styret. Derfor bliver valgresultatet også af større betydning som landspolitisk signal – en slags ‘midtvejsvalg’.

Og signalet var helt klart en advarsel til regeringen og dens enlige støtteparti, tydeligst i Københavns Kommune, hvor de tre partier kun lige rundede en fjerdel af stemmerne. Det var en sejr for socialdemokraterne, som profiterede stærkt på regeringspartiernes voksende upopularitet.
Valgresultatet giver dermed fornyet mod og nye forhåbninger til de ellers så kriseplagede socialdemokrater med Helle Thorning Schmidt i spidsen.

Men der ligger også en advarsel til socialdemokraterne i valget: Den EU-konforme Anker Boye med mange års nedskæringsbedrifter bag sig blev sat på porten. Det er den nyliberale unionspolitik, der vælges fra – ikke socialdemokrtater, der vælges til.

SF gik en anelse tilbage på landsplan – fra 7,5 til 7,4 pct. af stemmerne i forhold til valget i 2001. Det mistede til gengæld fire af sin fem borgmesterposter.

Enhedslistens fremgang fra sidste folketingsvalg i januar 2005 fortsatte. Partiet mere end fordoblede antallet af byrådsmedlemmer – fra 11 til 23 – og er nu repræsenteret i en række nye kommuner på Sjælland. I Gladsaxe fik Enhedslisten 11,4 procent af stemmerne og tre pladser i kommunalbestyrelsen. Derudover har Enhedslisten fået valgt medlemmer på lokale tværsocialistiske lister flere steder i landet.
Også ved regionsvalget gik Enhedslisten frem og bliver repræsenteret i den nye Hovedstadsregion med tre pladser. I regionerne Sjælland, Midtjylland og Syddanmark får partiet et enkelt mandat.

Se også

København: Lussing til regeringen og de nyliberale og fremmedfjendske krigspartier

Landsresultat af kommunevalget i tal
DR

Netavisen 16. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater