Rapport fra en skurvogn

Kommunistisk Politik 22, 2005

Det er ikke golfkøllen og drømmen om frihed, der trækker, når der diskuteres efterløn i tømrernes og snedkernes skurvogne. Det er kroppen, der værker, og frygten for nedslidning, som gør, at 87 procent af de odenseanske tømrere forventer at gå på efterløn. De vil have et liv før døden, så derfor regner de med at benytte efterlønsordningen. Og deres besked til politikerne er entydig: Hold fingrene fra efterlønnen.

Det fremgår af TIB Odenses medlemsundersøgelse ”Rapport fra en skurvogn”, hvor fagforeningen har spurgt sine medlemmer mellem 50 og 67 år om deres holdning til efterløn og tilbagetrækning. Rapporten viser, at medlemmerne vil beholde efterlønnen – fordi de har brug for den, de er nedslidte. Alle afdelingens medlemmer mellem 60 og 67 år er gået på efterløn, oplyser Fagligt Ansvars hjemmeside.

Undersøgelsen giver følgende billede af dem mellem 55 og 59 år:

To ud af tre har konstant problemer med helbredet. Fire ud af fem har besluttet, at de vil gå på efterløn, enten fordi de er nedslidte, eller fordi de ikke vil have et dårligere helbred. De tror ikke på, at de kan finde et lettere arbejde.

Ni ud af ti siger, at seniorpolitik er et fremmedord i byggebranchen. De arbejder i en virksomhed, som ikke har nogen plan for fastholdelse af ældre arbejdere.

– Efterlønsordningen fylder meget i debatten om fremtidens velfærd. Det glædelige faktum, at der bliver flere ældre, og at vi alle kan se frem til at leve i længere tid, benyttes af nogle politikere til at fremføre absurde påstande om efterlønsmodtagere. Og til at fremlægge snedige økonomiske forklaringer om, at der ikke skulle være råd til efterlønnen i fremtiden , mener Karsten Hønge, formand for TIB Odense.

– Rapporten er TIB’s forsøg på at sparke sig ind i den politiske debat og forsøge at påvirke den med en stemme fra gulvhøjde. Det er en stemme, der klart og tydeligt siger, at medlemmerne ønsker at bevare efterlønnen, fordi de er nedslidte og har brug for den , siger Karsten Hønge, der også mener, at det især har været skuffende at opleve Helle Thorning Schmidts rolle i denne sammenhæng.

Skurvognsdeltagere, TIB i Odense, formand Kasten Hønge og Fagligt Ansvar sætter fokus på nogle sunde standpunkter udtrykt ”fra gulvet”, hvor forsvaret for efterlønnen er utrolig vigtigt. Hvis det samtidig kombineres med krav om arbejdstidsforkortelse samt nej til overarbejde og andre nedslidende faktorer, så ville man tilmed få fat om roden til ondet.

Netavisen 11. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne