Arbejdsmarkedet står ikke til rådighed for de ledige

Pressemeddelelse fra Aktivitetsudvalget APFEL  

Altid lyder det officielt, at det skal være mere attraktivt at arbejde, og det vil beskæftigelsesministeren bidrage til at det bliver. Partnerskabsaftaler mellem en kommune og en virksomhed kan være et nyttigt redskab til at nå fælles mål, er det seneste påfund. Men virkeligheden er jo, at der ikke kommer en eneste arbejdsplads mere ud af hans bestræbelser end at forringe forholdene, for dem der er ledige. Vi får heller ikke flere job, og slet ikke fuldtidsjob til overenskomstmæssige lønninger, så længe de ledige udbydes til aktiveringsarbejde med løntilskud, eller ved at en regering skærper rådighedsreglerne og kontrollen med de ledige.

Regeringen og Hjort Frederiksen har siden han blev minister lovet at begrænse ledigheden, men konsekvensen af deres politik er, at antallet af både midlertidige og permanente arbejdsløse er vokset, og flere ledige er, via absurd AF-aktivering, private aktørvirksomheder og jobbankordninger kommet ud i den anden ende, tvunget til at tage arbejde til den halve løn til stor fordel for arbejdsgiverne.

Lønmodtagerne og fagbevægelsen må derfor forlange, at regeringen tager politiske initiativer, der sikrer en øget beskæftigelse og angribe ledigheden frem for de ledige.

Løgn og bragesnak

En regeringstanke var og er, at hvis man beskærer de arbejdsløses muligheder for at modtage dagpenge, så kommer de nok i arbejde igen som fuldtidsansatte. Løgn og bragesnak, fx er der ikke kommet flere fuldtidsstillinger på arbejdspladserne, fordi man fjernede muligheden for at modtage supplerende dagpenge. Tværtimod medførte begrænsningerne de lediges muligheder for at få fodfæste på arbejdsmarkedet som fuldtidsansat.

For arbejdsgiverne er ledighed en nødvendighed

Hvis der var mulighed for fuldtidsarbejde til alle, hvorfor skulle fx deltidsloven så gennemføres i 2003, var formålet mon ikke, at arbejdsgiverne skulle kunne få mulighed for lettere at tvinge de fastansatte på midlertidig deltid i dårligere tider.

Var virkeligheden med bl.a. deltidsloven ikke, at regeringen åbnede døren op for flere tilskuds- og deltidsjob, og forhindrede fagforeningerne og tillidsrepræsentanterne ude på arbejdspladserne i at tage hånd om situationen gennem allerede eksisterende aftaler i overenskomsterne.

Aktivitetsudvalget APFEL
HK/medie&kommunikation, København
Mogens Weile

Netavisen 6. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne