Københavns fremtid – i hvis hænder?

Udtalelse APK-København
Kommunistisk Politik 19, 2005

Der er dynamik i København. Det summer af virke. For få år siden blev broen til Malmø færdig. Metroen kan se slutningen på sidste etape. Nye ringbaner og metroer tager form. Havnefronten træder i karakter med dets glinsende og gennemsigtige glasfacader med kanaler eller søer med springvand ved foden. Fra AP Møllers kontorer på Esplanaden har hele Danmark ”fået overrakt” en gave i form af en opera, der nærmest vælter sig udover havnefronten.

New York, London, Paris med mange andre storbyer skal vide, at København også kan. Ørestaden svulmer op i en kombination af mondæne ejerboliger i en stilart kun arkitekter forstår sig på, universitetstilbygninger, DR’s nye lokaler heri inkluderet en ny koncertsal til i alt 3,3 milliarder kroner – foreløbig. Den nye Amager Strandpark er ved sin ”finish”, hvorefter den kan indtages med omkring 1.000 parkeringspladser ude på lidoen.

Et blandt mange nye projekter er at gøre København til det 21. århundredes design og innovationscentrum, hvis betydning sammenlignes med Cannes’ filmfestivaller og Sveriges Nobelpris.

København har allerede sit Casino, sine hoteller, konferencecentre, cafeer, In-steder, barer, diskoteker med en udbygget infrastruktur, der blandt andet består af en omfattende limousinevirksomhed.
Ørestadens centrum – Wonderful Copenhagen – opfylder enhver globaliserende erhvervsmands krav og drømme.

Turisterne kan stadig opleve ”Den lille havfrue”; men politibetjenten, der holder trafikken tilbage for andemor og hendes ællinger, er taget af plakaten. I stedet har bystyret lige erkendt, at de ikke kan løse forureningen, der er forårsaget af den ekstreme og tiltagende bilisme: Det ville kræve en reduktion af vejtrafikken på 40 pct. Håndklædet blev kastet i ringen i forlængelse af, at kommunen har varslet rygeforbud på alle offentlige arbejdspladser; – også gældende for brugerne: Af hensyn til folkesundheden!

Kommunens brugere – også kaldet borgere – behøver ikke at kigge i vejviseren efter ledige og betalelige boliger: For de eksisterer ikke! Ejermarkedet har sprunget alle rekorder, andelsmarkedet er blevet yderligere liberaliseret og derved også forvandlet til spekulation og lejemarkedet er omtrent forsvundet.

Arbejdspladserne udflages: Den geniale erhvervsplan er at gøre region Ørestad til et servicecentrum, hvor erhvervstoppe kan blive betjent i særklasse af en underbetalt stuepige, taxachauffør mv.

Ved det kommende Kommunal og Regionsvalg må der tilkendegives en anden retning:
Det københavnske flertal af arbejdere – arbejdende som arbejdsløse – har ret til det dynamiske København, hvor billige og effektive kollektive trafikmidler vil minimere privatbilismens helvede. Vi har ret til, at vore aller yngste passes i ordentlige institutioner med tilstrækkeligt personale, skoler og uddannelsessteder til de unge, der giver dem et håb og en tro på tilværelsen, arbejdspladser og boligforhold for alle familier samt en omsorg og pleje til vore ældre.

Hvis det skal ske på bekostning af EU’s regions Ørestad, så er det to fluer med et smæk!

APK-København

Netavisen 30. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne