Dagpengereglerne er for slappe

Kommunistisk Politik 19, 2005

Efterhånden som vi nærmer os udgivelsen af Velfærdskommissionens rapport, vokser angrebene og påstandene tilsyneladende eksponentielt i styrke. Der sås konstant mistillid til de arbejdsløse og deres angivelige manglende vilje til at påtage sig et erhvervsarbejde, hvilket implicerer, at de kun er ude på at ”nasse på systemet”.

På trods af, at en lille million mennesker i den erhvervsaktive alder står uden arbejdsplads, generer det ikke repræsentanter for det etablerede Danmark totalt at ignorere det faktum, at det er arbejdspladserne, der mangler, men i stedet vedblivende fastholde, at disse ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Senest er direktør Jørgen Søndergaard fra Social Forsknings Instituttet (SFI) kommet regering og erhvervslivet i møde med udsagn om, at dagpengereglerne er for slappe:

– Vi står over for et arbejdsmarked med faldende arbejdsløshed. På længere sigt vil vi mangle 350.000 på arbejdsmarkedet. Set i det lys er det et meget slapt krav, at du skal arbejde et halvt år ud af fire et halvt år for at modtage en forsikringsydelse.

Direktøren finder det ikke nødvendigt at angive, hvor mange årtier ”på længere sigt” består af, men det kræver i hvert fald, at der skabes omkring 1,2 mio. nye arbejdspladser, hvilket i en tid med udflagning er svært at få øje på. Jørgen Søndergaards kritik af reglerne bygger i øvrigt på en teoretisk mulighed, hvor man hver fjerde år har arbejde i et halvt år, og derved fortsat har krav på dagpenge. Han forbigår totalt, at alle arbejdsløse skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, ligesom langt de fleste ønsker et fast arbejde, mens han ikke er i stand til at trække så meget som et eksempel frem, som skulle være interesseret i at leve på dagpenge suppleret med et halvt års lønindkomst hver fjerde år. Ved at gøre de arbejdsløse til problemet fremkommer direktørens løsning:

– Man kunne overveje at øge beskæftigelseskravet til et år ud af tre år, for de fleste vil det ikke være noget problem. Hvis man styrker beskæftigelseskravet, så vil man samtidig kunne mindske kravet til aktivering. Den omfattende aktivering hjælper nogle, men er langt fra hensigtsmæssig til at bringe alle i job. Der er det, jeg har sagt man kunne overveje i en periode, hvor der punktvis er ved at opstå mangel på arbejdskraft, siger Jørgen Søndergaard.

Se også

Straksaktivering pr. lodtrækning
Kommunistisk Politik 19, 2005

Tiden skriger på modangreb
Kommunistisk Politik 19, 2005

Netavisen 30. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater