Konfliktboom med udenlandske firmaer  

Antallet af faglige sager med udenlandske byggefirmaer er eksploderet henover sommeren. I øjeblikket verserer mindst 60 konflikter, hvortil skal lægges 52 sympatikonflikter, hvilket er det højeste antal nogensinde.

De angivne 60 sager er alene opgjort indenfor de to største byggeforbund 3f og TIB. Det drejer sig i samtlige tilfælde om østeuropæiske byggefirmaer, der ikke vil tegne dansk overenskomst, oplyser 3f , som vurderer at der totalt er mellem 5-6.000 østeuropæiske bygningsarbejdere i Danmark.

De to forbund er enige om problemets omfang:
– Det er større nu end nogensinde tidligere siden EU-udvidelsen for 1½ år siden , konstaterer Ole Christensen, formand for Byggegruppen i 3f , og Michael Dalsgaard, faglig sekretær i TIB, samstemmende.

– Ud over at vi har flere egentlige sager, får vi nu også henvendelser fra bygherrer, der vil vide lidt om mulighederne for at få polske firmaer herop , siger Michael Dalsgaard.
TIB oplever, at de østeuropæiske firmaer især hyres til små og mellemstore bygningsrenoveringer.

I både 3F og TIB erkender man, at man kun har fat i “toppen af isbjerget”.
– Vores vurdering på baggrund af henvendelser fra afdelinger og vores indtryk af det generelle aktivitetsniveau i branchen er, at der er totalt 5.000-6.000 østeuropæiske bygningsarbejdere i landet, en hel del formentlig ulovligt. Hovedparten af firmaerne har vi ikke fat i , udtaler Ole Christensen.

Netavisen 25. august 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne