De unge lades fortsat i stikken  

Regeringen lovede guld og grønne skove for et år siden. Uddannelsesminister Ulla Tørnæs garanterede lærlingepladser til alle i skolepraktikordning, som hun samtidigt garanterede ville blive barberet væk.

Det sidste løfte holdt hun, men ikke det første. De unge på tekniske skoler har som konsekvens deraf mistet deres skolepraktikpladser i stort omfang uden anden mulighed for at fortsætte deres uddannelse.

I København er 111 droppet ud, fordi de ikke har fået en praktikplads hos en mester, samtidig med at skolepraktikken i er afskaffet. I Odense er 150 uden praktikplads. På Århus Tekniske Skole er 105 unge røget ud de sidste fire måneder.

– Vores tal viser, at 105 ud af 199 ikke har fået praktikplads og derfor er droppet ud. Det svarer til over 55 procent af alle, der afslutter grunduddannelsen, siger uddannelseschef på Århus Tekniske Skole Finn Poulsen til Århus Stiftstidende.

Han frygter, at mellem 350 og 400 unge i løbet af året vil hoppe fra deres erhvervsuddannelse som følge af mangel på praktikpladser.
– Og halvdelen af dem vil aldrig komme under uddannelse igen, det viser vores erfaringer, siger Finn Poulsen.
På landsplan frygter de tekniske skoler, at 4.000 dropper ud, fordi de ikke kan komme videre uden praktikplads, oplyser fagforbundet 3f .

Pernille Rosenkrantz-Theil, uddannelsesordfører for Enhedslisten, stiller i dag undervisningsministeren mundtlige spørgsmål i Folketinget om situationen i Århus, og udtaler i forbindelse hermed:
– Situationen er desperat for eleverne på de tekniske skoler. De må på stribe erkende, at der ikke er plads til dem i uddannelsessystemet, fordi de ikke kan finde lærepladser. Det kan godt være, at ministeren kommer til at æde sin stolthed ved at indrømme at reformen var en fejl, men det er dog bedre end at holde eleverne som gidsler i et politisk spil.

Loven blev gennemført af regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale

De unge kræver politiske initiativer nu, men de har svært ved at vinde opbakning fra den socialdemokratiske opposition, da valgkampen er forbi. Der var masser af luft i sejlene sidste år, men nu glipper kampgejsten fra den socialdemokratiske fagbevægelse.
De unge overlades i mere end en forstand til sig selv.

Netavisen 1.juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne