Teamsters vs. Mærsk  

Kommunistisk Politik 9, 2005

Repræsentanter for den amerikanske transportfagforening Teamsters har igen været i Danmark! Visitten skyldtes, at mange af deres medlemmer – chauffører – har A.P.Møller-Mærsk koncernen som arbejdsgiver. Delegationen var ikke inviteret i operaen af Mærsk; men havde helt andre formål. Teamsters vil fortsætte og styrke protesterne mod Mærsk, som ikke overholder ILO’s (International Labour Organisation) konventioner.

MAERSK MAKES MISERY
Amerikanske teamsters ved en tidligere demonstration mod Maersk i USA

Den pæne facade, som Mærsk-koncernen dækker sig bag på Esplanaden, kan ikke skjule koncernens profitbegær. Det kommer i allerhøjeste grad til udtryk i deres engagement i Irak-krigen, hvor de med skyhøje profitter betjener og servicerer US-tropperne og deres koalitionspartnere – heriblandt den danske hær. Engagementet har også givet koncernen fortrinsret til ejerskabet af en kæmpe containerhavn i Basra-regionen.

Mens Mærsk i Danmark besmykker sig selv med, at de overholder overenskomster, og deres ansatte arbejder under ”ordnede” forhold, så afsløres kynismen sig, når vi bevæger os uden for landets grænser. I USA har Mærsk blandt andet opkøbt Sealand – omdøbt til Mærsk-Sealand – der er det største rederi, der besejler landet, og samtidig ejer Mærsk 15 store havneterminaler, hvilket gør firmaet til en gigant i branchen.

Mærsk anstrenger sig og udnytter til det yderste de ekstremt reaktionære og fagforeningsfjendtlige love i staterne. Det har blandt andet til konsekvens, at de nægter chaufførerne overenskomstmæssige rettigheder, herunder retten til at organisere sig fagligt. Koncernen forsvarer sig med henvisning til den amerikanske Anti-thrust -lov, der giver arbejdsgiveren ret til ikke at anerkende faglig organisering. Mærsk forfølger og fyrer de mest åbenlyse medlemmer af Teamsters , hvis navn betyder kuske og referer til den tids transportarbejdere, der fragtede gods med hestevogn.

Den nydelige ældre herre Mærsk McKinney Møller, der ofte ses i audiens i den danske kongefamilie, og som uden aftale kan få foretræde hos danske ministre, er med andre ord en dødens købmand. Mærsk tjener sine penge ved at undertrykke arbejdere i USA, nægte dem at organisere sig i fagforeninger, handler med militærstyret i Burma og tjener fedt på krigen i Irak.

Præsidenten for Teamsters har ved tidligere lejlighed udtalt:
– Det danske selskab er noteret for en horribel lang liste af trusler, intimidation og fyringer af chauffører og havnearbejdere i USA og den tredje verden. Mærsk behandler deres danske arbejdere med respekt . De skulle gøre det samme i andre lande hvor de driver forretning.

Teamsters beskylder Mærsk for at aflønne folk helt ned til 18 kr. i timen og for farlige arbejdsforhold.

Omvendt har Mærsk bl.a. rejst civil retssag mod flere hundrede chauffører i Miami. Deres forbrydelse består i, at de har stillet kollektive krav til virksomheden, hvilket Mærsk betragter som et lovbrud, da chaufførerne er selvstændige.

Repræsentanterne fra Teamsters lader sig ikke kyse. Ron Carver, talsmand, konstaterer nøgternt:
– Vi vil udvide kampagnen, hvis de ikke hører efter. Jeg kan forestille mig, at vi vil demonstrere, gå direkte til AP Møllers kunder, klage til de internationale fagforbund, og så forsøge at påvirke den amerikanske regering. Det er jo ingen hemmelighed, at AP Møller-Mærsk får store amerikanske subsidier, og dem vil vi forsøge at ramme.

De amerikanske fagforeningsrepræsentanter har i øvrigt taget usædvanlige metoder i brug i forbindelse med deres besøg, idet de har opkøbt aktier i Mærsk, hvilket gav dem ret til at deltage på aktieselskabets generalforsamling.

Teamsters anmodede på generalforsamlingen Mærsk om at overholde det internationale LO’s konventioner om lønmodtagerrettigheder, samt fremlagde en kritisk rapport om A. P. Møller – Mærsks aktiviteter i Mellemamerika.

Rapporten er udarbejdet af den amerikanske transportarbejderfagforening Teamsters. Det er sket på baggrund af en factfinding-mission til Mellemamerika i marts hvor følgende organisationer deltog: IT– Det internationale Transportarbejderforbund; – Teamsters – International Brotherhood og Teamsters; MUA – Maritime Union og Australia; – 3F – Fagligt Fælles Forbund, samt AFL-CIO – American Federation of Labor-Congress og Industrial Unions.

Se rapporten i sin helhed her på engelsk hos 3f
(pdf):
Globalization Run Amok

Dens hovedkonklusioner og anbefaler kan læses her:
A.P. Møller-Mærsk, dens Datterselskaber og Underleverandører i Mellemamerika

Det blev ikke uventet modtaget med den største kølighed. Bestyrelsesformanden afviste blankt bare at overveje, hvorvidt Mærsk-koncernen skulle indføre ILO-regler i selskabets officielle politik, ligesom ethvert kendskab til overtrædelser i Mellemamerika blev benægtet.

Netavisen 25. april 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater