Kvinderne slæber stadig – efter i løn

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts nærmer sig med hast, men i vores lille smørhul i Danmark indførte vi jo ligestilling og ligeløn for årtier tilbage.
Så hvad vedkommer det i grunden danske arbejderkvinder?

Det gør det, fordi yngre kvinder bliver holdt ude af arbejdsmarkedet, da arbejdsgiverne frygter, at de sætter børn til verden. Det er heller ikke mindst de ufaglærte arbejdspladser, hvor kvinderne vejer tungest, der bliver lukket og/eller udflaget. De lavest betalte brancher er traditionelt kvindejob som for eksempel rengøring og butiksbrancher. Vælg selv.

Der er mange hylder at vælge af, når diskriminationen mellem mænd og kvinder skal dokumenteres, men det kan ikke gælde aflønning af kvinder og mænd i samme branche med samme uddannelse og anciennitet. Den ulighed må ligestillingsloven og ligelønnen have afskaffet.
Det er imidlertid ikke tilfældet.

Forskellen i aflønningen af mænd og kvinder i samme branche med samme uddannelse og anciennitet kaldes for den uforklarede lønforskel.
HK har omregnet den ‘uforklarede’ lønforskel på det private arbejdsmarked til et årligt beløb i kroner og øre på 8,3 mia. kr.! Den ‘uforklarede’ lønforskel for kvindelige arbejdere er på 7.953 kr., mens den ‘uforklarede’ lønforskel for kvindelige funktionærer er 18.757 kr.

For alle kvindelige arbejdere kan den ‘uforklarede’ lønforskel opgøres til 2,4 mia. kr. om året. Tilsvarende kan den ‘uforklarede’ lønforskel for kvindelige funktionærer opgøres til 5,9 mia. kr. om året.

Netavisen 15. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater