Regeringen truer a-kasserne

Beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), stiller sig positiv over for ideen om at fratage a-kasserne udbetalingen af dagpengene. Han har derved vendt et angreb til et provokerende modangreb, idet a-kasserne for et par uger siden kritiserede rådighedsreglerne for at være så stramme, at a-kasserne skulle bruge unødvendige mange ressourcer for at kontrollere, at den enkelte arbejdsløse står til rådighed.

I masser af situationer skal a-kasserne bruge adskillige timer på kontrol, selvom a-kassen på forhånd ved, at den ledige står på lovens grund, når det gælder om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesministeren synes tilsyneladende slet ikke, at han behøver at svare på kritikken, men har valgt at skyde med skarpt i modsat retning:

– Hvis a-kasserne synes, at det er for belastende at føre kontrol, så er der andre måder at udbetale arbejdsløshedsunderstøttelsen på. Vi er lydhøre for, om andre skal administrere reglerne og udbetalingen, lyder ministerens arrogante svar og henviser til Norge, hvor understøttelsen bliver udbetalt af det offentlige, og fortsætter:
– A-kasserne skal holde inde med at hyle over, at vi kontrollerer, om skatteydernes penge bruges bedst muligt. Det skal de, ellers vil vi overveje andre systemer.

Formanden for A-kassernes Samvirke, Morten Kaspersen, tager handsken op og fortsætter i ministerens egen retoriske udtryksmåde:
– Ministeren skyder sig selv i foden ved at true a-kasserne. Hvis han vil være med til at vælte regeringen, skal han bare fjerne udbetalingerne fra a-kasserne. Det tror jeg, hverken vælgerne eller a-kassernes medlemmer vil finde sig i. Vi vil såmænd blot hellere bruge kræfterne på at få medlemmer i arbejde, konstaterer Morten Kaspersen.

Et udvalg med repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter skal efter sommerferien komme med anbefalinger til en forenkling af systemet ved hjælp af IT og digitalisering.

Netavisen 25. august 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne