Nyt angreb på efterlønnen fra socialdemokrat

Danskere under 40 år skal ikke regne det for sikkert at kunne få efterløn, når de engang forlader arbejdsmarkedet.
Det mener socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, der udhvilet netop er vendt hjem fra ferie og derfor har haft god tid til at udspekulere denne spidsfindige plan. Hun vil have sin partitop til at se på efterlønnen med nye øjne:
– Efterlønnen bør komme dem til gode, som har slidt mest på arbejdsmarkedet i mange år. Hvis vi skal bevare velfærdssamfundet, må de yngre indstille sig på at skulle være på arbejdsmarkedet i flere år, udtaler hun til TV2 Nyhederne.

Som altid er det ved nedskæring og reducering af velfærdssamfundet, at vi bevarer det. Det må til hendes ros siges, at det er en befriende klar melding, der ikke lægger skjul på, hvilken form for alternativ en eventuel kommende socialdemokratisk regering udgør.

Samtidig er det en håndsrækning til den borgerlige regering, for hvem det ville være umuligt alene at foretage nedskæringer i efterlønnen. Når det bemærkelsesværdige forslag alligevel spilles på bordet, skyldes det, at Socialdemokratiet sammen med de borgerlige står skulder ved skulder med EU’s topmøde i Lissabon år 2000, hvor statscheferne gav hinanden håndslag på at forøge arbejdstiden. De står i fællesskab med OECD og IMF, der begge anbefaler EU-landene at forøge arbejdstiden og forringe lønningerne – af hensyn til konkurrenceevnen.

De står heller ikke så fjernt fra de ufaglærtes forbund, der slev har meldt ud, at det er muligt at reducere retten til efterløn til de hårdest udsatte grupper.

Det vil være naivt at tro, at Helle Thorning-Schmidt kun fremkommer med de udtalelser som en prøveballon i sommervarmen. Det kan tænkes, at det i første omgang er at tage bestik af reaktionerne, men planen er at reducere for siden helt at afskaffe efterlønsordningen.

Netavisen 15. august 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne