Ifølge Jyllandsposten får “Professor Bent Jensen hovedparten af de penge, der er afsat på finansloven til forskning i Den Kolde Krig i Danmark”. Avisen skriver videre at:
“På krav fra Dansk Folkeparti har Syddansk Universitet fået en særbevilling på finansloven for 2004 og 2005 til forskning i ‘indre danske konflikter under den kolde krig, specielt med henblik på at afdække forholdet til Sovjetunionen'”
En forskergruppe under professor Bent Jensen, Syddansk Universitet, får 1,7 mio. kr. til over en bred front – politisk og kulturelt – at beskrive og analysere de indre modsætninger i det danske samfund, som fulgte efter Sovjetunionen og dets allieredes sejr over de fascistiske Aksemagter i 1945, hvorefter Europa blev delt i en kapitalistisk og en folkedemokratisk lejr.
Ifølge avisen “tildeles Bent Jensen således fuldt frikøb i to år og professor David Gress fuld løn i et år.” Det sker med støtte fra den liberale Fogh Rasmussen’s regering.
Hvis denne forskning skal have nogen troværdighed, og ikke bare være et statsstøttet angreb på venstrefløjen, bør den også inddrage de borgerlige og reformistiske politikeres rolle, f.eks. statsminister Rasmussens udtalelse om at “dermed har lukket et af de mørkeste og blodigste kapitaler i Europas historie” ved EU-topmødet i København 14.december 2002.
Statsministeren talte om den såkaldte Jalta-periode fra 1945-89, som var en af de fredeligste perioder i Europas historie.
Netop den periode som de statslige forskningsbevillinger skal bruges til.
Om forskerne vover at kritisere den stat og de ministre og partier, som har bevilget pengene, vil tiden vise. Tør forskerne for alvor tage fat på den omfattende ulovlige politiske registrering og sortlistning af tusinder af kommunister og andre venstreorienterede, som fortsatte efter at de borgerligt-refomistiske partier forbød denne registrering af menneskers lovlige politiske aktiviteter i 1968?
Historiker Thomas Wegener Friis fra Dansk Institut for Internationale Studier, modtager 900.000 kr. til at undersøge forholdet “mellem fagbevægelsen og de såkaldte politiske arbejderpartier – fra Socialdemokratiet til den yderste venstrefløj – og han vil analysere den påvirkning fra DDR, som de blev udsat for i årene 1949 til 1989”.
Thomas W.Friis skal også analysere den danske venstrefløjs og fagbevægelsens holdninger til DDR. Projektet indgår i et større nordisk forskningsprojekt: ‘Den nordiske arbejderbevægelse og DDR’.
En forskergruppe under professor Per Boje, Aalborg Universitet, modtager 600.000 kr. til et projekt, der skal kortlægge de interne danske interesser, der lå bag handelspolitikken over for østblokken især i 1950’erne.
Ifølge JP var “Danmark… faktisk blandt de mest forbeholdne” i det såkaldte COCOM-samarbejde mellem en række kapitalistiske Nato-stater, der havde til formål at begrænse det økonomiske samkvem med det, som kaldt “østblokken”.
“Vi har modtaget mange gode, velkvalificerede ansøgninger, og vi har lagt vægt på at støtte såvel yngre som veletablerede forskere,” siger rektor Jens Oddershede i en pressemeddelelse.
Hvilke “gode velkvalificede ansøgninger” der er blevet afvist, skriver avisen intet om.
Kilde:JP/INTER_PRES 8.juni 2004
Netavisen 9. juni 2004
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne