Laveste beskæftigelse i industrien siden anden verdenskrig

Antallet af beskæftigede i industrien faldt i fjerde kvartal 2003 fra 380.600 til 377.400. På blot tre måneder blev arbejdspladserne reduceret med 3.200 i den så vigtige produktion. Dermed er beskæftigelsen i industrien den laveste siden anden verdenskrig, oplyser Ugebrevet Mandag Morgen.

Det er tilmed første gang, at antallet af beskæftigede i denne sektor er dykker under niveauet fra den kapitalistiske krise i starten af 70’erne – også kaldet oliekrisen. Tallene skal bedømmes ud fra, at Danmark netop i efterkrigstiden oplevede et industrielt fremskridt.

Ifølge Ugebrevet er den afgørende årsag globaliseringen. Samtidig med at industrien fyrer ansatte i Danmark, ansætter de store koncerner nemlig tusindvis af folk udenfor landets grænser. Forklaringen tilskrives den for koncernerne populære udflagning, viser en rapport, som Innovationsrådet har offentliggjort.

“Det virker, som om samfundet slet ikke er opmærksom på problemet. Selvom vi har haft globaliseringen længe, er det jo først nu den for alvor slår igennem,” siger Jørgen Mads Clausen, formand for rådet og direktør for Danfoss. Han advarer om, at udviklingen sætter det danske samfund under pres og efterlyser en bred samfundsdebat.

Danfossdirektørens bekymring kommer blot en uge efter, at produktivitetsforsker Thomas Christiansen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har tilvejebragt en undersøgelse, der anslår, at produktiviteten på danske virksomheder kan øges væsentligt:
– Nye arbejdsgange og ændret virksomhedskultur kan forøge produktionen med op til 30 pct., erklærer han, mens han kritiserer virksomhedslederne for at tro, deres virksomheder er bedre end de er.

DTU-forskeren mener de nye visionære målsætninger skal findes i et begreb kaldet “Lean Manufacturing”, der går ud på at eliminere spild ved “et kunderettet produktionsflow, der fører til højere produktivitet og mindre lagre”.
Produktivitetschef i Dansk Industri, Bjarne Palstrøm, oplyser, at man har kendt til metoden de sidste tre år og erklærer sig enig at produktiviteten kan hæves betydeligt.

Netavisen 2. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne