Once there were Fields!

Pressemeddelelse
Af Grøn Gadeaktion
9. marts 2004

I nat malede vi blomster og farver på Metrobetonen. Dette har vi gjort i anledningen af det nye indkøbscenter Fields’ åbningsdag.

Kig dig lidt omkring, overvej om Fields er hvad Amager og København virkelig har brug for. På Amager bliver der bygget på livet løs. En helt ny bydel bliver i disse måneder ingeniørtegnet og solgt til højestbydende. Ørestaden er på vej. Politikerne og byplanlægerne kalder det for “fremtidens bydel”. Fields er kronen på værket.

Det er ret ironisk sjovt at centret hedder “Fields”. Dette betyder direkte oversat “marker” hvilket der var hvor centret ligger lige nu. Derfor burde centret måske hedde “Once there were Fields” eller oversat: “Engang var der marker.” Det er dog ikke så slemt, da der trods at metro og nybyggeri gør stort indhug i Amager Fælled, jo stadig er en del grønt tilbage. Heldigvis.

Fields forklarer også deres underlige navn i deres slogan “Fields of Shopping”. Hvilket er et meget godt billede på hvad der ligger bag. Det lader til at de grønne marker skal udskiftes med marker af “shopping”. Endeløse marker af forbrugsvarer.

Nu er det jo bare ikke første gang byplanlæggerne har hugget ind i Amager Fælled. Sidste gang man lavede et stort nybyggeri på Amager var det Urbanplanen der skulle bygges. Dette projekt var lavet for at give de lavtlønnede et ordentligt sted at bo. Det var i tidens trend et Socialt Boligbyggeri. Projektet fejlede noget så miserabelt. Urbanplanen er i dag alt andet end attraktivt. En skamplet på byplanlæggernes fortid. Det ord der kan få alle kommunalpolitikere til straks at krumme tær, skifte emne og give deres spindoktorer lønforhøjelse. De mennesker der nu bebor Planen får nok mere ud af gratis glæder som grønne marker af træer og buske, i stedet for marker af produkter der alle koster mere end deres gennemsnitsløn tillader.

Spørgsmålet er, om Ørestaden om 30 år vil være en fiasko på lige fod med Urbanplanen. Forskellen er at Urbanplanen blev bygget for fattige, hvor Fields og Ørestaden bliver bygget for de rige. De byplanlæggere, ingeniører og kommunalpolitikere der i dag står bag Ørestaden er jo selv i blandt kunderne til Fields. Lad os håbe de er bedre til at bygge en by til dem selv end de er til at bygge en til de fattige. I dag inviterer Fields til stor åbningsfest. Spørgsmålet er, om der er noget at fejre?

Til ære for de mennesker der er nød til at tage metroen, fra Urbanplanen ind til byen for at arbejde, hvis de skal have råd til noget som helst i Fields, har vi i nat malet blomster og farver på den grå Metrobeton. Så kan Københavns glemte “come together” dér i stedet for i Fields. Imens kan du kære forbruger overveje om Ørestaden og Fields er dét København har mest brug for lige nu.

Grøn Gadeaktion

Netavisen 10. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne