‘Hver en stavelse er min’

Kommunistisk Politik 2, 2003

Jyllands Postens offentliggørelse af førsteudkastet til Anders Fogh Rasmussens nytårstale, forfattet af DI’s erhvervsjuridiske chef Christopher Arzrouni, gør det muligt at sammenligne de to dokumenter sætning for sætning.
Lighederne er slående. Netop som mellem et førsteudkast og en endelig version, mellem kladden og den renskrevne tekst.

Statsministeren har ladet sig inspirere af Dansk Industri i en sådan grad, at hele passager ordret eller næsten ordret er vandret over i den endelige tale.

Arzrouni skrev for eksempel:
“Op til årsskiftet har mange af os genopfrisket erindringen om det gamle år med tv-klip fra året, der gik. En række billeder har brændt sig fast i min hukommelse. Billederne af Saddam Husseins statue, der blev væltet i Baghdad i begyndelsen af året. Og billederne af den tilfangetagne og skæggede Saddam i hænderne på de allierede styrker i Irak i slutningen af året.”

Fogh sagde:
“Op til årsskiftet har mange af os genopfrisket erindringen med tv-klip fra året, der gik. En række billeder har brændt sig fast i min hukommelse. Billederne af jublende irakere, der ser Saddams Husseins statue blive væltet i Bagdad. Billederne af den tilfangetagne Saddam i hænderne på amerikanerne. Og naturligvis de forfærdende billeder af den død og lemlæstelse, som krig fører med sig.”

Berlingske Tidende (12.01) kommer med rene perler i en artikel, som interviewer Fogh om de påfaldende ligheder:

“Fogh Rasmussen siger til Berlingske Tidende, at ‘hver en stavelse’ i talen er hans. Også selv om nogle af de personlige kommentarer om TV-klip fra Irak, der har ‘brændt sig fast’ i hans hukommelse, er præcis de samme som i Arzrounis oplæg til tale.

Berl. Tid: Der er dele af talen, der ordret er som Arzrounis oplæg, og du har skrevet i hans tekstdokument. Hvordan vil du forklare det?
Fogh: Jo, men hvis du lægger de to taler ved siden af hinanden, vil du kunne se, at det er to vidt forskellige taler. Der er nogle ganske få passager, som er formuleringer, som han formodentlig ved forskellige lejligheder, har hørt mig bruge, siger Anders Fogh Rasmussen.

Berl. Tid: Formuleringerne om TV-billederne er dine egne?
Fogh: Ja, dem har jeg brugt ved mange forskellige lejligheder.
Berl. Tid: Og så har han (Arzrouni) brugt dine formuleringer?
Fogh: Ja, det er da meget naturligt.”

Et andet eksempel på genbrug, som Fogh ikke bliver spurgt om, kunne være, hvor Arzrouni skriver:
“Under det danske formandskab for EU, der sluttede for et år siden, blev en stor del af de øst- og centraleuropæiske lande budt velkommen i EU. I det nye år bliver disse lande en integreret del af EU. (…) De nye medlemslande syder og bobler af energi. De tænker nyt. De er skeptiske overfor overdreven regulering. De tror på sig selv – og derfor tror de på fremtiden. Det kan vi tage ved lære af – i det gamle Europa og i Danmark.”

Fogh sagde:
“Om fire måneder bliver de nye demokratier medlemmer af EU. Nogle af dem er allerede medlemmer af NATO – og senere på året kommer flere til.
Vi åbner et nyt kapitel i Europas historie. Vi får et vældigt vitamintilskud. De nye medlemslande syder og bobler af energi. De tænker nyt. De tror på frihed. De tror på sig selv – og derfor tror de på fremtiden. Det kan vi tage ved lære af – også i Danmark. “

Desværre har vi ikke Foghs kommentar til, hvem der er hvem i denne sammenhæng. ‘Hver en stavelse er min,’ siger statsministeren, som ikke længere ‘syder og bobler af energi’. Han efterlader i stedet tvivl om hans forhold til dig og mig og mit og dit.

Dette må være tilstrækkeligt. En lang række formuleringer, ideer og pointer findes første gang i Arzrounis tekst og derpå i Foghs tale. Fogh har i almindelighed forkortet teksten og talt i kortere sætninger. Han har da også – måske selv, måske inspireret af andre kilder – taget nogle ting med, som ikke fandtes hos Arzrouni. F.eks. en rørende historie om en østeuropæisk statsmand, der ikke kunne studere under ‘kommunismen’, eller svadaen om ghettodannelser og indvandrere, ‘der ser på det danske samfund med foragt’.

Endelig har Fogh udeladt en del af Arzrounis pointer og formuleringer. Som denne:
“Vi skal værne om vores debatkultur. Vi skal ikke acceptere at argumenter erstattes af vold – som f.eks. når unge indvandrere år efter år smider sten mod fredelige og fornøjelige optog gennem Nørrebro. Vi skal ikke acceptere, at politisk debat afløses af æg og maling.”

Dokumentation

Christopher Arzrounis udkast til Foghs nytårstale Del 1 Jyllands Posten
Del 2
Del 3
Del 4

Se også
Regering med ført hånd Kommunistisk Politik 2, 2004
Anders Foghs trosbekendelse Kommunistisk Politik 1, 2004

Netavisen 13. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne