Israel: Udvisningssag mod 8 fredsvagter fortsætter

Af Palæstina Fredsvagter

Ved et retsmøde søndag i Tel Aviv, blev sagen om udvisning af ialt 8 fredsvagter, herunder den 21 årige dansker Frederik Lind, udskudt til i dag tirsdag. Dette skete på foranledningen af statsanklageren, som ønskede mere tid til forberedelse. Fredsvagterne blev derpå kørt tilbage til fængslet i den ulovlige bosættelse Ariel efter udskudt retsmøde.

Den ene af fredsvagternes fire forsvarere, Shamai Leibowitz, vurderede efter retsmødet at statsanklageren ønsker at sagen mere kommer til at dreje sig om fredsvagternes koordinerende organisation, International Solidarity Movement (ISM) og ikke om de faktiske handlinger, hvorunder hver enkelt af de anklagede blev tilbageholdt.
Ifølge Leibowitz ønsker statsanklageren dermed at få udvist fredsvagterne udelukkende fordi de er tilknyttet ISM.

En torn i øjet

Fredsvagternes tilstedeværelse i de besatte områder har gennem de sidste to et halvt år været et problem for den israelske besættelseshær. Fredsvagterne trodser udgangsforbud, hjælper palæstinensere gennem checkpoints, følger børn i skole, assisterer ambulancer, forsøger at hindre husnedrivninger, udbringer mad og medicin og hjælper palæstinensere, der med ikke-voldelig midler ønsker at protestere over de umenneskelige forhold besættelsen skaber.
Samtidig virker fredsvagterne som internationale observatører og rapporterer både til internationale menneskerettighedsorganisationer såvel som til deres nationale udenrigsministerier.
Ikke mindst efter drabet på den 23 årige amerikanske fredsvagt Rachel Corrie i marts i år og senere de hårdtsårende skud mod den amerikanske fredsvagt Brian Avery og senere mod den engelske Tom Hurndall har det været vigtigt for israelerne at mistænkeliggøre fredsvagterne, for på den måde at legitimere soldaternes hårde fremfærd mod dem.

Skærpede forhold for internationale

Mistænkeliggørelsen har betydet øget overvågning ved grænserne samt at flere fredsvagter og andre internationale er tilbageholdt og udvist.
I maj i år krævede israelerne ligeledes at alle udlændinge som ønsker at tage til Gaza skal underskrive en erklæring, hvori de meddeler at de ikke er en del af ISM samt at militæret unddrages ethvert ansvar, hvis de dræber eller sårer dem.
De skærpede forhold har medført protester fra flere internationale organisationer, som arbejder i de besatte områder, og den danske udenrigsminister Per Stig Møller har sammen med andre EU lande gennem deres repræsentationer i Israel gennemført en demarche overfor de israelske myndigheder og krævet at restriktionerne overfor internationale lempes.

“En trussel mod israelsk sikkerhed”

De otte fredsvagter blev efter det korte retsmøde i Tel Aviv kørt tilbage til politistationen i den ulovlige bosættelse Ariel for her at afvente næste retsmøde. Fredsvagterne kunne stik mod sædvane ikke løslades mod kaution. Statsanklageren afviste en sådan mulighed med at de otte fredsvagter “udgjode en stor trussel mod den israelske sikkerhed”.

Huwaida Arraf, amerikansk koordinator i ISM fortalte efter retsmødet at det virker som om den israelske stat leder efter ethvert påskud til at ulovliggøre ISM.
“Den israelske regering kalder os for en stor trussel mod den israelske stats sikkerhed. Vores eneste og farlige våben er vore øjne, vore ører og mund og så den sandhed vi er vidne til hver dag”

Udvisningssagen mod de otte fredsvagter forventes genoptaget tirsdag.

Se også:
Palæstina: En sommer med protester mod apartheidmuren

Netavisen 15. juli 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne