Krigsbytte: A.P. Møller skal hjælpe til med at stjæle den irakiske olie

Dagbladet Politiken skriver i dag, at “A.P. Møller er klar til at høste frugterne af den danske deltagelse i felttoget mod Iraks hersker, Saddam Hussein. Via det danske udenrigsministerium har den amerikanske regering formelt bedt A.P. Møller deltage i genopbygningen af det krigshærgede land.”

Dermed bekræftes endnu engang den særlige status, som A.P. Møller har hos den republikanske regering, der er i færd med at føre krig mod hele verden og forvbandle USA til en militærstat. Maersk var en flittig bidragyder til Bush’s præsidentvalgkampagne, og er blevet belønnet med store krigskontrakterne.

Nu skal der høstes profitter på ‘genopbygning’, ‘fred’ og – olie. A.P. Møllers koncernchef, skibsreder Jess Søderberg, bekræfter over for Politiken, at amerikanerne meget gerne ser, at A.P. Møller bidrager med sin knowhow inden for transport, logistik og olieudvinding.

– Vi har stor erfaring med at udvinde olie i den type kalkholdige lag, der findes i Irak. Om vi skal deltage på konsulentbasis eller tage del i egentlig olieudvinding, er det for tidligt at sige noget om, siger Jess Søderberg.

Men den dansk-amerikansk multinationale er med i det fornemme selskab af krigsprofitører, hvoraf mange allerede længe inden krigen startede blev hyret til at forestå ‘genopbygningen’. Det amerikanske Agentur for International Udvikling bad allerede i begyndelsen af marts i hemmelighed seks amerikanske selskaber om at byde på en regeringskontrakt på 900 mio. dollars for at reparere og genkonstruere vandsystemer, veje, broer, skoler og hospitaler. De seks selskaber, som alle var store bidragydere til Bush-kampagnen – og hvoraf det ene var en filial af Dick Cheneys Haliburton – er Bechtel Group Inc., Fluor Corp., Halliburton Co. aflæggeren Kellogg, Brown & Root, Louis Berger Group Inc., Parsons Corp. og Washington Group International Inc.

A.P. Møller kan være behjælpelig på mange områder. Og det gælder altså også med hensyn til olien, som nu for alvor skal udnyttes effektivt af de store amerikanske oliegiganter. Med assistance fra Maersk. På konsulentbasis eller med det helt store sugerør fremme – det er ligegyldigt. A.P. Møller er til det hele.

På generalforsamlingen i D/S Svendborg i mandags sagde koncernchef Mærsk Mc-Kinney Møller:
– Glædeligvis faldt Saddam Husseins styre hurtigt, og der koncentreres nu om oprydning og genopbygning. Vort hus og jeg personlig mener, at koalitionens standpunkt var det rigtige, vi bifalder den danske stillingtagen og Danmarks fortsatte indsats – også i fredsprocessen.

Krigen er i al fald profitabel for A.P. Møller. Og den amerikanske ‘fred’ i Irak vil også være det: Der er tale om det største amerikanske ‘genopbygningsprojekt’ siden Marshall-planen for Vesteuropa efter 2. verdenskrig.

Se også
Mærsks trofasthed betaler sig Politiken

Netavisen 29. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne