Kraftig reallønsfald for kommunalt ansatte

Indførslen af Ny Løn har været en ren katastrofe for de kommunalt ansatte, men omvendt en succes for de offentlige arbejdsgivere. Den gennemsnitlige løn er næsten ikke steget sidste år – kun 1,3 pct., og de minimale lønstigninger er totalt blevet undergravet af inflationen. Nettoresultatet er et kraftigt reallønsfald.

Ved de seneste overenskomster lykkedes det for alvor Kommunernes Landsforening (trods voldsom modstanden fra de kommunalt ansatte) at få banet vejen for det stærkt forhadte splittende lønsystem Ny Løn. Hvorfor de kommunale arbejdsgivere var så ivrige efter at få indført “Ny Løn” har allerede vist sig. Det splitter de ansatte og baner vejen for gennemsnitligt meget lavere lønstigninger. Helt de samme dyrekøbte erfaringer har andre offentligt ansatte som f.eks. sygeplejerskerne gjort.

Tallene for lønudviklingen sidste år taler sit tydelige sprog. Den gennemsnitlige lønstigning var kun på 1,3 pct. for de kommunalt ansatte, hvilket er ensbetydende med et kraftigt reallønsfald. For mens lønnen nærmest stod stille var det samme ikke tilfældet med inflationen, som lå på det dobbelte: 2,6 pct. Kommunerne kunne på den anden side juble over historisk lave lønstigninger.

Formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte, Dennis Kristensen, betegner lønudviklingen som en katastrofe. Han frygter, at den katastrofale lønudvikling vil fortsætte i år, hvor en endnu større del af lønstigningerne sker i form af Ny Løn. En løn, som aftales lokalt. Rundt om i de enkelte kommuner. Nogle få kommunalt ansatte vil få rimelige lønstigninger, de som kommunerne vælger at “belønne”. Resten kan se frem til fortsat kraftigt reallønsfald.
Dennis Kristensen, der desuden er formand for de kommunalt ansatte forhandlingsfællesskab, KTO, truer med at droppe Ny Løn ved de kommende overenskomstforhandlinger og som tidligere operere udelukkende med det gamle lønsystem med generelle lønstigninger.

Også sygeplejerskerne truer med at droppe Ny Løn. Ifølge formanden for Dansk Sygeplejeråd er det “ubegavet, at arbejdsgiverne ikke har udnyttet Ny Løn bedre, når de selv har indført det”. Problemet synes nærmere at være, at de kommunale (og amtslige) arbejdsgivere i aller højeste grad har forstået at udnytte indførslen af Ny Løn til at forsøge at så splittelse mellem de ansatte og presse lønnen helt i bund.
At vreden imod det nye lønsystem blandt de offentligt ansatte er stærkt voksende er fuldt forståeligt. Nu Løn bør skrottes. Her og nu.

Netavisen 18. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater