Politiet som provokatører

Billeddokumentation nedenfor

I månedsvis fortalte politiet og PET at demonstrationerne under EU-topmødet i København ville blive præget af voldelige demonstranter. Pressen deltog villigt i hetzen mod demonstranterne, der tjener mange formål: At skræmme folk fra deres demokratiske ret til at protestere af frygt for vold; at afskrive de politiske protester som ekstremistiske; at lægge demonstranterne for had; at øge bevilligerne til lov-og-ordensmagten. O.s.v.

Politi og efterretningstjeneste kan ikke undgå at vinde: Blev demonstrationerne præget af vold, ville de have ret. Blev de fredelige, var det fordi politiets ‘strålende’ arbejde havde forhindret den. Og det er nøjagtig den sidste forklaring politiet og pressen har givet offentligheden, da det viste sig, at topmødet i København blev langt fredeligere end mange fodboldlandskampe.

Det er løgn: Topmødet blev fredeligt, fordi demonstranterne fokuserede på den politiske protest. Fordi demonstranterne – danske som udenlandske – undgik at lade sig provokere til vold, selvom politiet gennem provokationer i ret omfattende skala gav rigelig anledning til højspændte situationer, der kunne være endt i større sammenstød.

De følgende billeder viser en af disse situationer med politiet som provokatører. De er taget lørdag den 14. december under den internationale demonstration, organiseret af ‘For et andet Europa’. Efter demonstrationsstarten ved Christiansborg strakte demonstrationstoget sig over flere kilometer. Den næstsidste blok var den anarkistiske ‘sorte blok’, den sidste antikrigsblokken. Antikrigsblokken er netop drejet ind på Gothersgade fra D’Angleterre og Kongens Nytorv, da en gruppe betjente udklædt som ‘autonome’, med masker, hætter og palæstinatørklæde bliver spottet af demonstrationen fra antikrigsblokken, umiddelbart efter den ‘sorte blok’ har passeret.
En fotograf fra Kommunistisk Politik fangede situationen.

Billede 1
Klik på billederne og forstør

Demonstrationen har netop spottet en gruppe udklædte politifolk, som dannede en mindre gruppe på fortorvet, ialt fem, sandsynligvis med henblik på at infiltrere den sidste del af demonstrationen. Der begynder at blive råbt af dem, og fotografer begynder at tage billeder. De føler sig opdaget, men angribes ikke. På billedet ses tre statsansatte provokatører: 3 hættemænd – den blå mand forrest med hånden i jakken. Den bagerste, vi kan se, er med palæstinatørklæde. Sådan ser infiltratorer ud. En enkelt demonstrant giver dem fingeren. Bemærk den forreste ‘blå’ betjents reaktion!

Billede 1a: Udsnit af forrige

Hr. Kaj Vittrup! Din mand er i færd med at gribe efter sin pistol overfor en fuldstændig fredelig demonstration!

Billede 2

Ca. 1/2 minut senere: Den blå betjent med ‘hånden i jakken’ har nu ryggen til sammen med to kolleger. En fjerde kigger på en fotograf – og rækker efter noget bag ryggen, hvor deres stave plejer at sidde.

Billede 3

Politiprovokatørerne ved ikke rigtig hvad de skal gøre, de liner op langs butiksfacaden, men demonstrationen stopper og håner dem. Betjentene har nu linet op – tre foran butikken, de to igen med hænderne på deres våben. Der er 4 provokatører på billedet. Manden med palæstinatørklæde danner ‘fortrop’. Igen fotograferet i demonstrationsretningen. De ved ikke hvad de skal gøre, fordi de er omrringet af fotografer og demonstrantionen, som stopper.

Hvad provokatørbetjenten med Palæstina-tørklædet gemte i hånden kan ses her – i et foto fra Scanpix – Nordfoto – hos Fyens Stiftstidende:

Ja, rigtigt: en knippel provokation – men se så her:Kan ikke forstørres

Foto: NGO-Forum Stop Volden

Billede 4

Kommunistisk Politiks foto er taget få øjeblikke senere – imod demonstrationsretningen og ned mod Kgs. Nytorv. Efter at den ene af dem har været i telefonkontakt med overkommandoen, beslutter de kampklare ‘civile’ provokatører at fortrække ned imod Kgs. Nytorv. Forsamlingen koger på dette tidspunkt. Vi kan her kun se den grønne og armen af en blå hættemand.

Hr. Kaj Vittrup!
Hvad laver disse politiprovokatør ved den fredelige internationale demonstration lørdag den 15. dec.?

En tilsvarende flok politiprovokatører søgte kort tid efter, også på Gothersgade, men kort før Nørrevold, at infiltrere den ‘sorte blok’ – demonstrationen standsede igen, og de blev fordrevet. Mindst 30 politiprovokatører var aktive også ved Fakkeldemonstrationen mod racisme torsdag aften.
Kun demonstrationens disciplinerede optræden forhindrede disse provokationer i at udløse den vold, politiet lagde op til.

Tilføjelse 18. december:

Politiinspektør Kaj Vittrup har reageret på de uigendrivelige beviser for politifolks rolle som maskerede provokatører med at give udtryk for, at han var vred på de pågældende politimænd. Enten lyver han – igen – for han lovede offentligt ikke at ville bruge provokatører. Eller også har politiet ikke styr på sig selv. Begge dele er særdeles pinlige.
Vi tror han lyver.

Det gør koordinatoren for ‘For et andet Europa’ Rune Lund ikke. Han tror på Vittrup og har fremsat den teori, at det var ‘uheldige uro’er’, der stod bag infiltrationen. Vittrup kan løse gåden: Hvem var provokatørerne? Hvem kommanderede dem? På hvis ordrer handlede de? Indtil dette er klarlagt – og de ikke-uniformerede korpsforbrydere bliver retsforfulgt – vil vi gentage offentligt, at vi ikke tror Vittrup over en dørtærskel.

Fru justitsminister!
Rigspolitichef!
Statsanklager!

Hvad laver alle disse politiprovokatør ved den fredelige internationale demonstration lørdag den 15. dec.?

Kommunistisk Politik 25, 2002
Netavisen 17. december 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne