Ny ‘arbejdsmarkedreform’: Systematisk udnyttelse af udstødte

I de ni år SD sad som ledende regeringsparti foregik udnyttelsen af de arbejdsløse i det skjulte. I et væld af kommuner var dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere tvunget til at tage arbejde uden at tjene på det. De arbejdede gratis. Undertiden blev det afsløret, at private virksomheder drog fordel af det, og det blev til tider stoppet.

Med den ny arbejdsmarkedsreform, vedtaget med socialdemokratiske stemmer, er det en kendsgerning, at misbruget kan fortsættes – også på det private område.
De arbejdsløse kan i perioder tvinges til at arbejde for deres dagpenge eller kontanthjælp uden, at de af den grund opnår fast arbejde. Imens presses de fastansatte ud af arbejdsmarkedet.
Hermed er det en kendsgerning, at udstødte tvinges ind som løntrykkere på landets virksomheder til overtagelse af almindelige jobs, som var overenskomstdækkede. Virksomhederne har ubeføjede muligheder.

– Der er ingen begrænsninger i, hvad de må lave; men ifølge forligsteksten er de ikke ansat, og hverken medarbejdere eller tillidsrepræsentanter bliver spurgt, oplyser Børge Frederiksen, formand for SiD´s Industrigruppe.
Reformen møder også hårdere kritik fra andre sider, fordi den bygger på ideen om, at de arbejdsløse ikke gider arbejde med mindre, der eksisterer økonomiske afstraffelsesmetoder; men flere borgerlige arbejdsmarkedsforskere ved landets universiteter har påpeget, at problemet er, at der ikke eksisterer de fornødne arbejdspladser.

Netavisen 23. oktober 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne