SiD vil være privat jobformidler

Der er gang i “forretning arbejdsløs”.Konsulentfirmaer, uddannelsessteder og vikarbureauer gør sig klar til at “æde” sig ind på det lukrative marked: At skaffe jobs. SiD er parat til at tage kampen op om de hundreder af millioner, som overføres fra AF og kommunerne til private selskaber

Den ny arbejdsmarkedsreform gør formidling af arbejde til en lukrativ og profitabel forretning for private. Regeringen og forligspartierne har med forliget sørget for, at masser af opgaver flyttes fra det offentlige til private. Det handler om vejledning, jobsøgning og opkvalificering med mere. Og det drejer sig om adskillige hundreder millioner kroner, som “tørstige” private selskaber drømmer om at gøre indhug i.
Fagbevægelsen holder sig ikke tilbage:
– Det er oplagt at vi overtager så mange AF-funktioner som muligt, både vejledning, jobsøgning og aktivering, udtaler SiD´s uddannelseskonsulent, Poul Hansen, til medlemsbladet Fagbladet.
Ifølge forklaringen er det ikke den profitable virksomhed, der driver SiD, men i stedet hensynet til medlemmerne:
– Der bliver nu en række muligheder for, at vi går ind og bliver en af de andre aktører, som arbejdsmarkedsreformen lægger op til. SiD vil og skal altid støtte medlemmerne i at bevare deres job, og de ledige i at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Nu er der kommet et nyt instrument, og derfor skal vi også være med her, siger Poul Hansen, som mener, at SiD har særdeles gode kort på hånden:
– Et privat firma har som formål at tjene penge på dette her. Det har vi ikke. Vores formål er at yde så god en service overfor medlemmerne som overhovedet muligt. Selvfølgelig skal vi have penge for det, når nu vilkårene bliver sådan; men det er ikke vores hovedmål.
Lad lige denne modsigelse stå et øjeblik.

13-14.000 SiD´ere aktiveres om året
SiD skønner, at 13-14.000 af forbundets medlemmer hvert år skal aktiveres. Det store forbund angiver ikke, hvor mange af disse der hidtil er vendt tilbage til en arbejdsplads, eller hvor mange, der er stødt ud kontanthjælp.
Det er nemlig oftest de ufaglærte, som må lægge ryg til udstødningen, ligesom det er den samme gruppe, der bliver misbrugt i forskellige aktiveringsordninger, der ofte har givet private firmaer billig eller gratis arbejdskraft.
Poul Hansen kender problemstillingen:
– Vi er enige med politikerne i, at flest mulige skal i arbejde; men det skal ske på en ordentlig måde, så ingen ledige udnyttes som billig arbejdskraft i virksomhederne.
Derved omgår han det faktum, at netop den nye arbejdsmarkedsreform åbner op for et øget og mere systematisk misbrug af de arbejdsløse.

Netavisen 22. oktober 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne