“Ny Løn” i industrien

“Plus-løn” betyder minusløn for flertallet af timelønnede. Målet med det nye lønsystem i industrien er blandt andet at sprede lønnen. Fedterøvskriteriet er indført.

Omkring 350.000 ansatte i industrien får nu et nyt lønsystem, der i princippet er det samme som det forhadte “Ny Løn”-system, der er gældende indenfor det offentlige, tvunget ned over hovedet.
For at gøre det mere spiseligt, kaldes det “Plus-løn”.

I forvejen indeholder det aftalte lønsystem for industrien tre forskellige fleksible elementer, der blev aftalt i slutningen af 80´erne. Det såkaldte “90´ernes lønsystem” indeholder en basisløn, kvalifikationsløn og resultatløn. Dette system har nu fået en overbygning, kaldet funktionsløn.

Det er officielt tiltænkt ansatte, der udfører en helt speciel opgave eller er med i et særligt projekt, og som derved kan belønnes med et særligt honorar eller tillæg i denne periode.
Verner Elgaard, organisationssekretær i CO-Industri, der skulle varetage de ansattes interesser, lægger ikke skjul på, at det nye “Plus-løn”-system er rettet til af hensyn til de funktionærerne:
– Vi har op gennem 90´erne i stor udstrækning fået funktionærerne med i CO-Industri. Dermed følger også en forpligtelse til at lave værktøjer til lønsystemer, som kan dække bredt, udtaler han til CO-Magasinet.

Når hensynet til funktionærerne er skraldet af, så står tilbage, at virksomhederne med det nye lønsystem har muligheden for at putte flere penge i lommen på ansatte, der udviser initiativ, fleksibilitet, samarbejdsvilje eller kan varetage flere opgaver på arbejdspladsen. Det er mindst ti år siden, at de offentligt ansatte afdækkede indholdet af disse fraser og derfor døbte systemet for: Fedterøvspuljer.

Det er nu op til de enkelte parter på virksomhederne landet over at aftale indførelsen af systemet, som kan træde i kraft ved nytårstide. Indtil da har CO-Industri forberedt en lang række “informationsmøder” om det nye system, som aldrig har været til diskussion blandt medlemmerne.

Netavisen 22. oktober 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne