Danmark igen i aktiv krig i Afghanistan

Mens Fogh-regeringen lurepasser i spørgsmålet om en krig mod Irak, optrappes den danske krigsdeltagelse i Afghanistan. Danske F16-fly sættes ind i omfattende operationer – under amerikansk overkommando.

– Vi er i krig. Anderledes kan det ikke udtrykkes. Når vi sender vore fly af sted dag og nat, så det er en kendsgerning, at Danmark er i krig, siger oberstløjtnant Anker Koch, øverstkommanderende for de danske styrker på basen uden for Kirgistans hovedstad Bishkek, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Anker Koch oplyser ikke, hvor længe det danske luftvåben vil føre krig i Afghanistan.

Danmark er igen aktivt i krig i Afghanistan: Danske F-16 jagerfly lastet med missiler og laserstyrede bomber . i samme kategori, som anvendes af det amerikanske luftvåben, sættes nu ind mod mål i Afghanistan, udvalgt af den amerikanske krigsledelse. 150 danske soldater på Ganci-basen i Kirgistan er afsat til dette formål. De danske krigsfly erstatter blandt andet andet franske Mirage-jagere – og er med til at frigøre amerikanske fly til den af USA planlagte krig mod Irak.

De danske F-16-jagerfly angriber fra de amerikanske baser, der er opbygget i Kirgistan. Tidligere har et dansk minerydningshold og et kontingent soldater fra Jæger- og Frømandskorpset deltaget i hemmeligholdte operationer på landjorden i Afghanistan. Også krigsskibet Niels Juel og andre fly har været aktive i forbindelse med krigen. Tre danske soldater fra minerydningskorpset blev dræbt ved en eksplosion i den afghanske hovedstad Kabul i marts måned.

Det er ifølge DR-Nyheder første gang, det danske flyvevåben deltager i egentlig angrebskrig. Det gjorde det nu også i krigen mod Jugoslavien i 1999. DR-Nyheder påpeger, at dette er et brud med en langvarig dansk tradition om kun at deltage i “bløde” aktiviteter.

SE OGSÅ
En kendsgerning at Danmark er i krig
DR Morgen 01.10.02 (Video)

Netavisen 3. oktober 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne