Ussel indsats overfor socialt belastede familier

Kommunerne yder på ingen måde den indsats, der er behov for, overfor de socialt belastede familier eller deres børn. Hver anden af de mest udsatte børn i Danmark og deres familier modtager ikke den hjælp fra de kommunale socialrådgivere, som de ellers ifølge serviceloven har krav på. Det fremgår ad den største undersøgelse indenfor området, der er foretaget af Socialforskningsinstituttet (SFI).
En af årsagerne til den manglende indsats overfor socialt hårdt belastede familier og de mest udsatte børn er, at der sjældent bliver foretaget en tilbundsgående undersøgelse hverken af børnenes eller af familiens problemer som sådan. Der bliver derfor ikke taget højde for de faktiske forhold, og derfor heller ikke truffet de rigtige foranstaltninger. En ordentlig støtte til børnene – og til familierne – ville forbedre mulighederne væsentligt for at forbedre deres forhold.
En effektiv hjælp kræver simpelthen grundighed, dygtighed og ekspertise, fremhæver forskeren bag undersøgelsen, Mogens Nygaard Christoffersen, der anbefaler kommunerne at arbejde langt tættere sammen med psykologer, læger og terapeuter.
Næstformanden i Dansk Socialrådgiverforening Laila Walther indrømmer, at det er en stor svaghed, at den lovpligtige (såkaldte paragraf 38) undersøgelse kun bliver foretaget i halvdelen af sagerne om de udsatte børn i de socialt belastede familier “for det gør arbejdet mindre målrettet, og det svækker forældrenes retssikkerhed, at de ikke kender målet med indsatsen”.
Men hvad med at sikre, at kommunerne overholder loven og på baggrund af grundige undersøgelser faktisk sættes de rigtige foranstaltninger i værks til gavn for både børnene og deres familier. Det ser det mere end sort ud med, selvom socialministeren udtaler, at hun finder det uholdbart, at det kun er i hvert anden tilfælde, der foretages en grundig undersøgelse.
Konsulent Henrik Skovdahl. Kommunernes Landsforenings Børne- og Kulturkontor, mener ikke, at det er sagsbehandlingen, der er noget galt med. eller, at den manglende hjælp til de socialt belastede familier skyldes manglende kompetence.
Problemerne skyldes den eksplosive stigning i antallet af sager, der betyder mindre tid til det enkelte barn og den enkelte familie. At der skal sættes tilstrækkeligt med ressourcer af til at sikre en ordentligt hjælp. Det spørgsmål går både socialministeren og konsulenten fra Kommunernes Landsforening udenom.

Netavisen 9. juni 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne