Guantanamo-bure til demonstranter

Inspireret af amerikanerne på Guantanamobasen bygger Københavns politi trådnetbure til 350 demonstranter, man vil anbringe dér senest under topmødet i december. Fængselsburene opføres i parkeringskældre under politistationerne på Store Kongensgade, Halmtorvet og i Valby. De skal kunne huse omkring 350 demonstranter, når EU-formandsskabet kommer til København fra 1. juli.

– Cellerne er lavet i trådnet og skal huse det meget store antal anholdte, som vi kan se frem til at skulle opbevare lige pludselig. Så mange anholdte har vi ganske enkelt ikke kapacitet til ude på stationerne – derfor laver vi de her opbevaringsfængsler, siger politikommisær Flemming Steen Munch fra Københavns politi til Berlingske Tidende.

Burene har fået mange, som de ikke er beregnet på, til at protestere. Lektor i strafferet Anette Storgaard:
– Min første indskydelse er, at det må være en fejlagtig oplysning, at dansk politi bruger den slags metoder. Jeg tror ikke, at jeg kan forestille mig et større brud på dansk tradition på det her område. Selv om der er alvorlige pladsproblemer i danske anstalter og arresthuse, så havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at man ville bruge den slags bure i Danmark.
Flere højt placerede københavnske politifolk tager afstand fra dem: burene ligner den stærkt kritiserede model fra den amerikanske base på Cuba, siger de, og bruger betegnelsen ‘hundebur’.

Burene er blot én i en lang række af bevidste provokationer fra politiets side, som selvfølgelig har opbakning og grønt lys fra ‘højeste sted’ i statsapparatet.
At udforme bure a la Guantanamo-basens umenneskelige trådnet er, efter Kommunistisk Politiks opfattelse, ikke blot et ‘fejltrin’ – men en bevidst del af den psykologiske krig, som politiet har sat ind mod demonstranter og ytringsfrihed.

Det skal vække association til ‘terrorister’ og ‘terrorisme’, skræmme folk fra at benytte sig af ytringsfriheden og skabe befolkningsstøtte til politistatsmetoder.
Der er ingen grund til illusioner: Politiet er ikke dummere end politiet tillader.

Se også om norsk politis strategi i forbindelse med Verdensbanksmødet i Oslo den 24. juni
Oslo i undtagelsestilstand når Verdensbanken mødes
Nettmagasinet Revolusjon

Netavisen 18. juni 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne