Krav om 1-årige overenskomster

Regeringens nye bebudede angreb på arbejderklassen og fagbevægelsen vil blive mødt med modstand. Efter gennemførelsen af EU’s arbejdstidsdirektiv ved lov samt deltidsloven lægges der i efteråret op til en ny ‘arbejdsmarkedsreform’, der er et frontalangreb ikke blot på de arbejdsløse – men på millioner af arbejdende. Samtidig gentog statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin grundlovstale, at højreregeringen nu vil slagte eksklusivaftalerne.

410 tillidsrepræsentanter i CO-arbejdspladsnetværket gjorde sig for alvor kendt, da de startede deres kampagne mod deltidsloven. Nu har de barslet med en ny ide:
– Vi kræver overenskomster af 1-årig varighed, så længe den nuværende regering sidder på taburetterne.
Kravet er tæt knyttet til den usikkerhed, som regeringen har efterladt, da den med deltidsloven greb ind i gældende overenskomster. Netværket finder derfor, at man ikke længere skal indgå overenskomster af længere varighed, da man ikke kan være sikre på, hvilke betingelserunderskrifterne er sat under.
Det er tillidsrepræsentanter fra Lindøværftet, EOS og Viking, der i en udtalelse repræsenterer mere end 250 industrivirksomheder:
– Med etårige overenskomstperioder kan vi så desværre ikke klare de samfundsmæssige problemstillinger, som vi i industrien er kendte for at varetage.Dette beklager vi meget, men vi vil ikke se vores overenskomst udvandet af regeringen.

Deltidssloven blev som bekendt vedtaget lige op til folketingets sommerferie. Beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen (V), havde tilbudt LO og DA selv at indarbejde regeringens deltidslovforslag i overenskomsternes deltidsbestemmelser. LO overvejede seriøst at tage imod tilbuddet, men den voldsomme modstand fra arbejdspladserne tvang landsorganisationen til at hoppe af limpinden. I modsat fald ville LO-ledelsen have risikeret et sandt medlemsoprør. SiD´s formand, Poul Erik Skov Christensen, betegnede regeringens tilbud som ‘mindre tekniske forbedringer, der ikke ændrer ved lovens grundlæggende problem’.

Se også
Slaveri eller fedtsugning
Fedtsugning af arbejdsløse

Netavisen 8. juni 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne