SiD på tilbagetog om deltiden

Beskæftigelsesministeren har givet fagbevægelsen grønt lys for selv at indarbejde deltidsloven i overenskomsterne
SiDs formand jubler

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) tilbød i fredags, at arbejdsmarkedets parter selv kan implementere deltidsloven i overenskomsterne. Derved slår han to fluer med et smæk: Han får sin vilje og politik gennemført, og samtidig får han elimineret forbundstoppenes udtalte modstand.

Ministeren kom med følgende udtalelse til Ritzau´s Bureau efter debatten i Folketinget i torsdags:
– Hvis arbejdsmarkedets parter selv kan finde ud af at give lønmodtagerne den samme frihed, er det kun en styrke. Regeringen ønsker med loven at give lønmodtagerne ret til at bede om deltid. Hvis arbejdsgiveren siger ja, så kan medarbejderen komme på deltid. Hvis arbejdsgiveren siger nej, så bliver det ikke til noget.

Claus Hjort Frederiksen forholder sig i denne udtalelse ikke til den indbyggede tvang, som hans eget forslag indeholder. Lovforslaget giver nemlig arbejdsgiveren ret til at fyre en medarbejder, hvis ikke den ansatte accepterer at gå på deltid “af hensyn til virksomhedens tarv”. Beskæftigelsesministeren vil givetvis fastholde denne ret for arbejdsgiveren i eventuelle implementeringer.

Forslaget har vakt stor jubel i SiD, hvor formand Poul Erik Skov Christensen har taget mod “tilbuddet” med kyshånd. Forbundets modstand mod deltidsforslaget skulle vise sig at være fuldstændig uprincipielt:
– Ingen i fagbevægelsen har været principielle modstandere af at indarbejde deltid i overenskomsterne. Det er et meget begrænset antal, der ikke kan komme på deltid i dag, siger SiD-formanden, der mener, at det er realistisk at indarbejde deltid i overenskomsterne allerede til næste år. Derved fremskyndes virkningen af loven i virkeligheden.

Netavisen 21. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne