Farum: Virksomheder på bistand

Endnu en af Farum kommunes og eksborgmester Peter Brixtoftes påståede succeshistorier ligger i ruiner. Den skamroste “bekæmpelse af arbejdsløsheden” i Farum har først og fremmest bestået i at sikre arbejdsgivere såsom koncernen ISS masser af ekstrem billig/gratis arbejdskraft, endog på mere eller mindre ulovlig vis – og SID kræver nu en tilbundsgående undersøgelse af kommunens aktivering af ledige.

Kravet om en tilbundsgående undersøgelse af Farum Kommunes tilsyneladende direkte ulovlige aktivering af ledige rejses overfor Indenrigsministeriet. Bagrunden for skridtet er nye afsløringer af, hvordan Farum Kommune på tværs af gældende regler har stillet byens ledige til rådighed for kreative arbejdsgivere som gratis arbejdskraft uden faglige rettigheder. Skønt det “kun” er tilladt at yde et tilskud på højst 50 pct. til løntilskud (som refusion af lønudgifter) til virksomheder, som har folk i virksomhedsrevalidering, har kommunen rundhåndet refunderet hele beløbet.

SiDs socialrådgiver Gunvor Auken forlanger at få svar på, om Indenrigsministeriet vil tage sagen med i forbindelse med den generelle undersøgelse af rod og svindel i Farum Kommune – ligesom hun forventer, at Indenrigsministeriet endelig foretager en tilbundsgående undersøgelse af Farum Kommunes aktiveringspraksis, “så vi får at vide, hvor mange penge, skatteyderne er blevet snydt for, og i hvor mange tilfælde loven er blevet overtrådt”.

Der er ifølge SiD tale om bevidst socialt bedrageri. Oveni kommer, at Farum Kommune åbenbart heller ikke har taget ved lære af tidligere domme i forbindelse med overtrædelser af lovgivningen om aktivering af ledige. Det er netop kommet frem, at kommunen på ny har “udlånt” en aktiveret til en privat virksomhed – i såkaldt jobtræning – uden at oplyse vedkommende arbejdsløse om det officielle formål. En tidligere meget almindeligt anvendt praksis i kommunen, der allerede i 1993 blev erklæret for ulovlig.

Samtidig undrer det SiD, at Farum Kommune uhindret fortsætter med at aktivere ledige i bundter via kommunens Produktionshus helt uden hensyn til de lediges behov og dansk sociallovgivning, og uden at myndighederne endnu har grebet ind. Som i Bjergsted kommune sættes de aktiverede til at pakke varer for private firmaer, og dermed udføre arbejde, som fastansatte tidligere udførte, for ders bistandhjælp/understøttelse. En praksis, der i Bjergsted er blevet erkendt ulovlig, hvorfor produktionhuset der er nedlagt.

Om Indenrigsministeren sætter en tilbundsgående undersøgelse i gang, der afslører råddenskaben omkring tvangsaktiveringen af de ledige i Farum, om det kyniske misbrug af arbejdsløse som ekstremt billig arbejdskraft uden faglige rettigheder og piller myrerne om den “enestående indsats” for at bekæmpe arbejdsløsheden fra hinanden, er dog mere end uvist.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fremhæver stadig Farum kommune som skoleeksempel på regeringens politik for bekæmpelse af arbejdsløsheden. Peter Brixtofte er ganske vist blevet afsat som borgmester og erklæret uønsket som partimedlem og medlem af Venstres folketingsgruppe, men den politik han har stået for, står stadig som model for partiet Venstre/regeringen.
Men, fastholder Gunver Auken:
– Sagen skal undersøges til bunds, og Farum Kommune må betale de penge tilbage som kommunen uretmæssigt har fået af staten.

Netavisen 18 . maj 2002

{

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne