Privat jobformidling

Til efteråret præsenterer regeringen sit nye store arbejdsmarkedsudspil “Flere i arbejde”. Det betyder, at alle på overførselsindkomst kan tvangsaktiveres uden anden hyre end deres bistandshjælp. Udspillet indeholder imidlertid også andre spidsfindigheder. Eksempelvis er der på andre måder lagt i kakkelovnen til de arbejdsløse, der kan se frem til, at deres fremtidige arbejdsformidling skal varetages af private firmaer, som forventer at spinde guld på at jage de arbejdsløse ud af statistikkerne.

Modellen angives til at være inspireret fra Holland, som fra den 1.januar har overladt formidlingen til private bureauer og selskaber. Disse firmaer skal så vise deres værdi i form af resultater, hvilket vil sige at tynde ud i den officielle arbejdsløshedsstatistik.

Modellen er overhovedet ikke ny i Danmark, men stammer i virkeligheden fra den tidligere socialdemokratisk ledede regering. Arbejdsminister Ove Hygum (S) fremlagde et identisk forslag flere måneder før, regeringen tabte valget, og store dele praktiseredes, inden VK-regeringen tog over.
Ove Hygum ville samtidig overføre rådighedsretten til de private firmaer, som ved hjælp af dette redskab kunne opnå resultater ved at erklære, at den enkelte arbejdsløs ikke var/er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Hvorvidt den nuværende regering har hentet inspirationen fra Holland eller Ove Hygum, kan der gisnes meget om, men intentionerne er de samme. Forskellen er den samme. Tilbage står det faktum, at den etablerede fagbevægelse glimrede med sin larmende tavshed, da Ove Hygum fremlagde ideerne. Nu er der kommet andre boller på suppen.

Morten Kaspersen, leder af SiD´s A-kasse, udtaler således til Fagbladet:
– For mig at se har den hollandske model flere negative sider. Parternes indflydelse er begrænset. Arbejdsmarkedspolitikken er blevet mere kortsigtet. Den enkelte ledige bliver en “ting”, som der er nogle, der skal tjene på. Vi skal passe på ikke at smide kvaliteterne i vores danske model væk.
Regeringsskiftet har så sandelig åbnet øjnene for Morten Kaspersen.

Netavisen 15. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater