Industrien flytter

Industriarbejdspladser fosser i øjeblikket ud af Danmark.
Varsling af masseafskedigelser steg i fjerde kvartal sidste år med 243 pct. Alene i januar i år har syv store industrivirksomheder bebudet udflytning af næsten 1.000 arbejdspladser yderligere. I tal drejer det sig om 6.300 fyringer i fjerde kvartal i 2001.

Det er primært lavtlønsområder i udlandet, der trækker i industrivirksomhederne, fordi profitten forstørres ved udflytning.
På blot en enkelt uge i januar mistede Fyn 400 arbejdspladser på grund af erhvervslivets trang til billigere arbejdskraft i udlandet.

Børge Frederiksen, formand for SiD´s industrigruppe, frygter ifølge CO-Magasinet, at udviklingen vil yderligere forstærkes:
– Den del af industrien, vi beskæftiger os med, er nu for alvor i færd med at udflytte den løntunge del af produktionen til lavtlønslandene, og jeg er sikker på, at det vi ser nu blot er begyndelsen på en udvikling, hvorfra vi desværre langt fra har set toppen endnu.

Udsagnet sætter alle “uvildige” analyser om, at Danmark vil komme til at savne arbejdskraft, i relief. Analyserne benyttes til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi har råd til at give de ældre pension o. lign. Fakta er, at de arbejdsløse industriarbejdere ikke kan se frem til et arbejde i industrien, men må søge andre erhvervsgrene. Spørgsmålet er, hvor de er henne?

Kendsgerningerne er også, at arbejdsgiverne spekulerer i den højere arbejdsløshedsstyrke:
– Når vi er så presset, kan arbejdsgiverne stort set være ligeglade med, om vi er tilfredse med lønnen. Der står jo 20 mere uden for porten, som gerne vil ind, udtaler formanden for SiD-Middelfart, Gert Petersen, til CO-Magasinet.

Netavisen 12. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne