Klart signal til Fogh & Co.: Der bliver kamp til stregen

Godt 20.000 deltog i den store demonstration ved Christiansborg, der bare voksede og voksede fra starten kl. 13 efterhånden som de fem stjerner nåede frem – sidst de uddannelsessøgende, der gik fra Frue Plads til Chjristiansborg. Den store slotsplads var fyldt med tusinder af unge og tusinder af arbejdere, af hundredvis af fagforeningsfaner og bannere og plakater med paroler mod højreregering Fogh.

Til venstre for den store scene vejede et markant slogan: FredsVagtens banner ‘Krig er terror’ over tørresnoren med fredsparolerne. Krigsmodstanden var på gaden, det samme var miljøfolk af alle mulige slags, flygtninge- og indvandrerorganisationer og folk fra Den koordinerende Gruppe, der protesterede mod fortsættelsen af tyveriet af Den Sociale Pensionsfond.

Den første demonstration, som nåede derhen, på vej til kulturministeriet, var kunstnere og kulturfolk: Arne Würgler var også den store fællesdemonstrations første taler: ‘Fogh-regeringen har ikke en kulturpolitik, men en blind nedskæringspolitik’, sagde han.

Og så gik det slag i slag, taler efter taler, afbrudt af musik fra forskellige grupper, der bidrog til at holde folk varme på en halvkold og blæsende forårsdag, hvor vinden ruskede i faner og bannere. Det hele blev fabelagtigt bundet sammen af en veloplagt Anne Marie Helger, der i adskillige akter fik opført sit eget protestshow – så latterbrøl genlød henover slotspladsen.
Sjov med masser af alvor: Da hun takkede de fantastiske mennesker i FredsVagten, der på 153. dag holdt fredens fakkel hævet foran folketinget var den store forsamlings bifald varmt og massivt.

Finansloven er et krigsbudget. Et asocialt budget. Det er også et budget der ødelægger 25 års miljøopbyggende arbejde. På miljøorganisationernes vegne erklærede professor Niels I. Meyer, at det, der møjsommeligt var bygget op gennem årene, havde VK-regeringen sat overstyr på 100 dage. 2 milliarder til miljøformål skærer finansloven væk.

Det er en finanslov, som tager fra de lavtlønnede, fra de almindelige mennesker, og giver milliarder til arbejdsgiverne og de rige. Formanden for LO Hans Jensen erklærede at klassekampen ikke var død, og at nu gik regeringen til angreb på de rettigheder, vi havde tilkæmpet os.
En pensioneret kvindelig bryggeriarbejders kommentar: – Han siger ‘vi’ – hverken han eller LO-toppen har tilkæmpet os nogetsomhelst! Ham kan vi godt undvære . . .
Hun udtrykte dermed den opfattelse, at protesterne ikke vil lade sig spænde for en socialdemokratisk vogn. At det nu gælder om, at arbejderklassen, de studerende, alle bevægelserne finder en kampplatform, der udtrykker deres krav, hvoraf en ny Nyrup-regering ikke er med på listen. Kampkrav til en hvilken som helst regering eller finanslov.

Der var stor glæde blandt demonstranterne over det store fremmøde: Signalet til Fogh & Co. er klart. Der bliver kamp mod regeringen og dens politik, alle dens angreb, der på 100+ dage har fået vakt kampviljen i brede lag. Mindst 28 arbejdspladser landet over – fra Kastrup Lufthavn til Lindøværftet – strejkede, ifølge DA. Knap 5000 arbejdere nedlagde arbejdet i protest. Men bag de mere end 20.000 demonstrerende foran Christiansborg står hundredtusinder, der var på arbejde, mens demonstrationen fandt sted – men som også er i kamp for at stoppe højreregeringen.

Med 98 stemmer mod 10 vedtog Folketinget onsdag aften finansloven for 2002.
De to tidligere regeringspartier Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre stemte sammen med Kristeligt Folkeparti for loven.
Imod stemte kun SF og Enhedslisten.

Netavisen 20. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne