Højreregeringen barsler med 1000-dages program

Det er i dag de første 100 dage af Fogh og Co.s regeringstid er overstået. I går blev det meddelt, at Venstre har opgivet en planlagt pressekampagne for at fejre dens ‘resultater’ i de første hundrede dage. Til gengæld barsler spindoktorerne med en ny plan: Foghs 1000 dages-program.

– Der venter store ting i den kommende tid. Men vi må sige, at tempoet har været meget højt de første 100 dage, nu bliver det lidt langsommere. Så kan alle følge med, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Indholdet beskrives som en ‘håndfuld større reformer’, der skal gennemføres over de næste to-tre år. Velklingende overskrifter skal skabe sympati for projektet: en flerårig skattereform, op til 90.000 flere skal i arbejde, dansk forskning skal omlægges, uddannelserne styrkes – fra folkeskole til universitet.

Bag det ligger et klart sigte: omdannelsen af alle led i dansk samfundsliv efter monopolernes behov og under deres direkte kontrol. 1000-dages-planen er Foghs program for ‘minimalstaten’, som hans regering er i gang med at gennemføre.

Foreløbig må regeringen koncentrere sig om gennemførelsen af finansloven og hele det omfattende lovsæt, som er lagt frem i ‘100-dages-programmet’ – som under overskrifter som ‘skattestop’ og ‘overholdelse af valgløfter’ har gennemført det mest omfattende angreb på arbejderne, den uddannelsessøgende ungdom, flygtninge og indvandrere, kulturlivet og en lang række andre dele af det danske samfund. Til kapitalejernes fryd – men ledsaget af en stadig voksende modstand fra arbejdspladserne, uddannelsesstederne, fagforeninger, masseorganisationer og folkelige bevægelser.

Socialdemokratiet ‘i opposition’ har ikke kunnet finde ben til at stå på. At Fogh-regeringen fører blokpolitik og bryder med den sædvanlige Christiansborg-skik for ‘brede forlig’ er en realitet, der først langsomt er dæmret. Kristeligt Folkeparti har opsagt regeringen sin troskab og stillet sig selv ‘frit’.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti tromler derudaf : Det har almindelige mennesker for længst fattet – og er begyndt at reagere.
De første 100 dage har været slemme – men er kun et forvarsel om det, som kommer:
Opbygningen af minimalstaten, sletning af EU-forbeholdene, flere danske soldater i krig rundt om i verden, øget undertrykkelse af demokratiet i ‘terrorbekæmpelsens navn’.

Fogh-regeringen vil imidlertid få kamp til stregen. Den store demonstration, der er varslet foran Christiansborg den 20. marts ved behandlingen af finansloven, vil være en prøve på, hvor langt organiseringen af modstanden er kommet. Den vil også være en advarsel til Fogh og Co. om, at det er for tidligt at fejre ‘sejren’ over det arbejdende og uddannelsessøgende Danmark.

Der er stærke kræfter i bevægelse for at Fogh aldrig kommer til at holde 1000-dages-jubilæum!

Netavisen 6. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne