Arbejdernes krav hedder nedsat arbejdstid – ikke øget deltid

Regeringens væsentligste argument for, at arbejderne skulle ønske mere deltidsarbejde – og dermed den deltidslov, som der har rejst sig en proteststorm mod på arbejdspladserne – er en henvisning til en SiD-undersøgelse. Det er ren svindel.

I folketingets spørgetid i sidste uge henviste den principielt fagforenings- og arbejderfjendtlige beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til en SiD-undersøgelse af medlemmernes holdning til arbejdstid i almindelighed – og fremstillede det som om, der eksisterer et udbredt ønske om øget deltidsarbejde.

Det er ren fup og misbrug. Undersøgelsen, der er et år gammel, handler ikke om holdning til deltidsarbejde – men til arbejdstiden i almindelighed. Ifølge undersøgelsen står kravet om generelt nedsat arbejdstid – ikke deltid – så stærkt, at det er et ønske hos hvert femte SiD-medlem selv uden lønkompensation. Med lønkompensationen er det et massivt og generelt krav.

Emmett Caraker fra Aalborg Universitet er en af forskerne bag undersøgelsen, der blev udarbejdet af forskergruppen Carma. Han siger om Claus Hjort Frederiksens henvisning til den:
– Den del af undersøgelsen handlede ikke om deltid, men om nedsat arbejdstid generelt. Der blev således ikke spurgt, hvor mange timer disse medlemmer ønskede at gå ned i tid uden lønkompensation. Ud fra undersøgelsen kan man derfor ikke konkludere, at der er et ønske om deltid blandt SiD’s medlemmer. Det eneste, man med sikkerhed kan udlede er, at kravet om en 35 timers arbejdsuge ikke er dødt, selv om der ikke længere er samme opmærksomhed om det i den offentlige debat, siger han til Fagbladet.

Vi gentager:
‘Det eneste, man med sikkerhed kan udlede er, at kravet om en 35 timers arbejdsuge ikke er dødt, selv om der ikke længere er samme opmærksomhed om det i den offentlige debat’.
Dette krav om væsentlig generel forkortelse af arbejdstiden har toppen i fagbevægelsen – indbefattet SiD-toppen – haft lagt i mølposen i årevis.
Men det er det eneste helt sikre arbejdstidskrav, medlemmerne opstiller.

Havde fagtoppen fulgt medlemmerne i stedet for at spille med i det store EU-spil om arbejdsmarkedsforholdene, havde udsigterne for højreregeringens deltidslov været endnu mørkere end de er nu, hvor det kræver en stor organisering og kamp at få det stoppet.

Se SiD-undersøgelsen her (pdf)
Resumé
Hele undersøgelsen

Netavisen 5. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne