Danmarksrekord i arbejdsfordeling

Krisen i Staterne sætter nu sine spor på vindmøllefabrikken Vestas. 1200 ansatte blev i mandags skubbet på arbejdsfordeling i 12 uger, heraf mere end 900 SiD-medlemmer. Allerede sidste år mærkede Vestas krisen i form af en omsætningsnedgang på en halv mia. kr. Fabrikken er kendt for en hårdhændet personalepolitik, idet ledelsen med trusler om flytning af produktionen har tvunget ansatte i produktionen på 48 timers-uge.

Siden nytår er Vestas-aktien faldet yderligere, og nu skal de ansatte smage aktionærernes profithunger. Den umiddelbare forklaring er, at det amerikanske marked har skabt usikkerhed for aftagelse af vindmøller, fordi en tilskudsordning til køb af vindmøller er midlertidigt stoppet. Der menes at finde en afklaring sted i løbet af 12 uger, men resultatet er yderst usikkert.
De ansatte skiftes i de næste 12 uger til at arbejde hver anden uge. Mange har søgt om kurser i de øvrige uger, hvor de ønsker læse-/staveundervisning, pc-kørekort og krancertifikat. Behovet for kurser er så omfattende, at det er tvivlsomt, hvorvidt ønskerne kan indfries.

869 af de ufaglærte er medlemmer af SiD-Ringkøbing, hvis formand, Paw Jensen, ser med fortrøstning på fremtiden:
– Jeg regner med, at der er fuld tryk på produktionen efter de 12 ugers arbejdsfordeling, udtaler Paw Jensen med henvisning til, at den amerikanske tilskudsordning måske så er på plads igen.
Det amerikanske marked er ikke det eneste, der sætter den ellers så succesrige branche under pres. Også på hjemmefronten er det småt med medvind. Den danske stat har besluttet at stoppe tre havvindmølleparker.
– Det er et meget uheldigt signal at sende til udlandet, og det er samtidig vores “udstillingsvindue”, der ryger, konstaterer Paw Jensen til SiD´s medlemsblad Fagbladet.

Netavisen 13. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne