Farum-modellens pludselige død

Han var Venstres gulddreng. Privatiseringens gulddreng. Nyliberalismens gyldne stemme i praktisk politik før Fogh som statsminister fik rollen. Engang en seriøs rival til posten som partiformand – og regeringsleder. Brixtofte var. Fogh og Co. er.

Brixtofte var pioneren for den kommunale privatisering i Danmark. Bykongen der ‘banede nye veje’ og ‘brød med det gamle slendrian’. Som førte det private initiativ ind i offentligt regi og fik vævet firmaer, kommune og borgere i Farum sammen til en stor og lykkelig familie.

Sådan var myten. Indtil for tre dage siden. Da revnede Peter Brixtofte og Farum-modellen med et brag, som vil give genlyd i lang tid fremover, i et morads af kriminalitet, korruption, nepotisme og guldrandet druk på borgernes regning til 8000 kr. flasken.

Så viste det sig at Farum-modellen var svindel og bedrag og oppustede medieløgne. Bykongen havde ikke noget på – andet en gedigen skid, som får en Willy Strubes private vinkælder til at ligne et proletarlokum ved sammenligning.

Farum-modellen var: Berigelse og luksus til bykongen og hans klassefæller, fra monopoler til embedsmænd, der tog del i glæderne og dækkede over svindelen. En stor fest på borgernes bekostning. For nu er festen slut – og i løbet af få dage har den udviklet sig fra en sag om store vinregninger og forfalskede bilag til et spørgsmål om udstedelse af en ekstra skatteregning på et års normalskat til de glade borgere i Farum.

De var alle sammen med i svindelen: Begunstigede selskaber begunstigede Brixtoftes prestigeprojekter – bl.a. som sponsorer for den ambitiøse Farum Boldklub. Hele cirkus’et til berigelse af Brixtofte og Co. blev holdt i gang af en større kreds – og med en endnu større politisk inderkreds’ og presses medviden.
Farum-modellen blev gjort populær – et mønstereksempel for borgerlige og såmænd også nogle socialdemokratiske kommuner landet over.

Danmarks største parti, statsministerpartiet Venstre, har absolut flertal i Farum Kommune. Og det sikrede svindelen uden påtale eller anmærkninger, i sublim troskab mod de liberale idealer , som kom til udfoldelse og skulle stå deres prøve i Farum. Uden partiet venstres og hele den borgerlige regeringsbloks massive støtte til Brixtofte og hans model havde det ikke kunnet lade sig gøre.
Skal Brixtofte anklages for svindel, så hører Fogh og resten af banden med på anklagebænken.

Derfor har de vanvittig travlt med at gøre det hele til et spørgsmål om Brixtoftes høje promilleniveau og cigarføring. Indtil for tre dage siden hed det liberal politik. Liberal succespolitik. Dristig og ukonventionel liberal politik.

Oversat til dansk: Berig jer, hold fest så længe det varer, brug rigeligt med bestikkelsesgaver og stemmekøb – og send regningen til borgerne bagefter.
Det er kapitalistisk kultur. Kapitalisme i renkultur. Nyliberalisme for fuld udblæsning.
Anders Fogh og hans flok rævepelse har lovet os mængder af det – Farummodellen skulle blive Danmarksmodellen. Landet undgik Ellemann og Brixtofte som regeringschef – men fik Anders Fogh Rasmussen.

Nu er alle advaret!

Se også
En rambuk mod Beton-Danmark
Skynd jer inden linket bliver fjernet af Jyllandsposten!
Brixtofte er også forfatter til Venstrebibel nr. 2: ‘Et opgør med 13 tabuer’:
‘Denne bog er en rambuk ind i de forstenede og forældede politiske demagogers betonmur mod sund fornuft. Og den vil, som den omstridte Farum-model, først blive kritiseret sønderlemmende og derefter kopieret som kogebogen, som alle fornuftige politikere bruger. Ikke blot i Danmark, men også ude i verden. Det har Farum-modellen vist. Synd, at kun så få danskere indtil videre har fået fornøjelse af den.’

Netavisen 11. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne